Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Lumina albastră accelerează procesul de relaxare

    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit, prin intermediul unei evaluări obiective, utilizând măsurători electrofiziologice, că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, în comparaţie cu iluminatul alb convenţional.



    Lumina albastră accelerează procesul de relaxare.


    Stresul psihosocial acut este un stres pe termen scurt care apare în timpul relaţiilor sociale sau interpersonale, de exemplu în timpul unei discuţii tensionate cu un prieten sau când cineva face presiuni pentru terminarea unei sarcini cât mai repede.

    Stresul psihosocial produce răspunsuri fiziologice care pot fi măsurate prin intermediul semnalelor biologice. Acest stres este foarte des întâlnit şi afectează negativ sănătatea.

    Pentru studiul lui, cercetătorii au avut doisprezece voluntari care au fost stresaţi şi apoi au efectuat o sesiune de relaxare.

    Participanţii, împărţiţi în două grupe, au stat întinşi într-o cameră, fără nici o stimulare, doar cu un iluminat ambiental albastru sau alb.

    Pe parcursul sesiunii le-au fost măsuraţi diferiţi parametri biologici, cum ar fi ritmul cardiac şi activitatea electrică a creierului.

    Rezultatele au arătat că iluminarea albastră accelerează procesul de relaxare, în comparaţie cu iluminatul alb convenţional.

    30 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave.
    Particule minuscule de poluanţi au fost descoperite în interiorul ţesutului cerebral uman. Şocanta constatare ridică noi întrebări privind riscurile asupra sănătăţii ale poluării aerului.
    Un nou studiu arată că ceasul biologic joacă un rol puternic în speranţa de viaţă a oamenilor, indiferent de modul de trai, explicând de ce unii oameni care au un stil de viaţă sănătos, mor mai repede decât alţii.
    Cercetatori de la California Academy of Sciences, din Statele Unite, au analizat dintii fosili de la oameni din Africa si au constatat o schimbare a dietei acum 3,5 milioane de ani. Pe vremea aceea se pare ca dieta oamenilor era bazata exclusiv pe frunze si fructe din arbori, arbusti si ierburi, similar cu hrana gorilelor si cimpanzeilor din zilele noastre.
    Folosind un material derivat din cochilii de creveţi, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o spumă care poate fi pulverizată direct pe o rană deschisă pentru a opri rapid sângerarea.
    Cercetările efectuate la Inserm, Université Paris Descartes, Franţa, au arătat că tutunul şi alcoolul fac o combinaţie ce cauzează cancere de gură, buze şi faringe.