Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Lăptişorul de matcă accelerează vindecarea rănilor

    Cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Slovacia au descoperit că lăptişorul de matcă are molecule speciale care accelerează vindecarea rănilor, ajutând anumite celule ale pielii să se reorganizeze şi să se închidă peste rană.



    Larve de regină în lăptişor de matcă.


    Existau unele dovezi că lăptişorul de matcă este antiseptic şi accelerează vindecarea rănilor, dar oamenii de ştiinţă nu aveau o explicaţie.

    Atunci când pielea este deteriorată, două tipuri principale de celule intră în acţiune.

    Acestea sunt fibroblaste şi keratinocite, care conlucrează pentru a da naştere la molecule care accelerează proliferarea celulelor noi pe care pielea le poate folosi pentru a se repara.

    Moleculele din lăptişorul de matcă care ajută celulele pielii în acest proces sunt o peptidă numită defensin-1. Acesta aparţine unei clase mari, de mici proteine ​​antimicrobiene, găsite în plante şi animale, inclusiv în oameni.

    Această peptidă specifică defensin-1 accelerează producţia unei enzime numite MMP-9, care joacă un rol important în reconstruirea matricei celulare din piele.

    Mai participă la vindecarea rănilor şi MRJP1, proteină dominantă în mierea de albine, prezentă în cantitate mare atât în lăptişorul de matcă cât și în miere.

    Defensin-1 produsă de albine a crescut semnificativ producţia de MMP-9 când cercetătorii au testat-o ​​pe keratinocite într-un vas Petri.

    Similar cu MRJP1, defensin-1 este prezent atât în lăptişorul de matcă cât şi în miere.

    Cercetătorii au testat în laborator pe animale rănite.

    O rană a fost tratată cu un unguent cu lăptişor de matcă, unul cu un unguent cu defensin-1 izolat, una tratat doar cu un gel neutru, iar ultima a fost lăsată netratată.

    După 15 zile, a existat o diferenţă semnificativă în viteza de vindecare a rănilor tratate faţă de cele de control. Atât gelul cu lăptişor de matcă cât şi cel cu defensin-1 au ajutat rănile să se închidă, pe când celelalte erau încă parţial deschise.

    Lăptişorul de matcă şi defensin-1 au promovat o reepitelizare completă a suprafeţei rănilor şi formarea cicatricilor în dermă.

    Cantitatea de defensin-1 din lăptişorul de matcă şi miere este foarte variabilă, deci nu ar trebui să tratăm toate tăieturile şi zgârieturile cu ele, mai ales că pot provoca o reacţie alergică.

    15 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Houston au dezvoltat o modalitate de a ucide bacteriile în câteva secunde prin utilizarea de nanodiscuri de aur şi de lumină.
    Un studiu efectuat la Universitatea Duke din Statele Unite sugerează că a fi situat în partea de jos a piramidei sociale afectează în mod direct sistemul imunitar crescând riscul de boli de inimă, diabet şi sănătate mintală.
    Noi cercetări arată că ghimbirul pare a compensa efectele negative ale ardeiului iute, şi dacă sunt folosiţi împreună, cei doi compuşi ar putea inhiba dezvoltarea cancerului.
    Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography, San Diego, au descoperit, pornind de la un microb din ocean, un nou compus chimic ce pare a fi baza unor noi tratamente pentru antrax şi pentru alte boli greu de tratat, cum este temutul Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice.
    Cinci pesticide, glifosat, malation, diazinon, tetraclorvinfos şi paration au fost clasificate posibil cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Glifosatul este substanţa activă din "Roundup", produs de gigantul chimic american Monsanto, unul dintre cele mai vândute erbicide.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Madurai Kamaraj, Tamil Nadu, India, dovedeşte că expunerea cronică la insecticide organofosforice induce diabet zaharat şi toleranţă scăzută la glucoză, un diabet mediat de către bacteriile intestinale.