Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Vaccin pentru poliomielită fabricat de plante

    Plantele de tutun au fost "păcălite" să producă vaccin pentru poliomielită, într-un proces cu potenţialul de a transforma fabricarea vaccinurilor.



    Planta de tutun folosită la fabricarea vaccinului. Foto: 3268zauber/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)


    Echipa de cercetători de la Centrul John Innes, din Norfolk, Marea Britanie, consideră că procesul este ieftin, uşor şi rapid.

    Pe lângă faptul că ajută la eradicarea poliomielitei, oamenii de ştiinţă consideră că abordarea lor ar putea ajuta lumea să reacţioneze la ameninţări neaşteptate, cum ar fi virusul Zika sau Ebola.

    Vaccinul este o "imitaţie autentică" a poliovirusului, adică o particulă asemănătoare virusului.

    Din exterior pare aproape identic cu poliovirusul, dar, ca şi diferenţa dintre un manechin şi o persoană, este gol în interior. Are toate caracteristicile necesare pentru a instrui sistemul imunitar, dar nu provoacă nici o infecţie.

    Oamenii de ştiinţă au "păcălit" un proces din metabolismul plantei de tutun pentru a transforma frunzele în "fabrici" de polio-vaccinuri.

    Materialul de pornire a fost codul genetic pentru realizarea suprafeţei exterioare a poliovirusului. Aceasta a fost îmbunătăţit prin combinarea cu materialul provenit din viruşii care infectează în mod natural plantele.

    Noile instrucţiuni au fost apoi introduse în bacterii din sol, care au fost folosite pentru a infecta tutunul. Infecţia a luat amploare, plantele au citit instrucţiunile genetice şi au început să producă particule asemănătoare virusului.

    Frunzele infectate au fost amestecate cu apă şi apoi a fost extras vaccinul pentru poliomielită.

    Acest studiu ar putea duce la înlocuirea vaccinurilor polio curente, oferind o opţiune ieftină şi viabilă pentru a fabrica vaccinuri pe bază de particule asemănătoare virusurilor.

    Dar această tehnologie nu se limitează la poliomielită sau la vaccinuri. Atât timp cât cercetătorii au secvenţa corectă de cod genetic, ei pot face un vaccin împotriva majorităţii viruşilor.

    Plantele sunt studiate acum ca o nouă sursă pentru vaccinul gripei de iarnă. În prezent, acest vaccin este cultivat în ouă de găină şi durează luni de zile pentru a se dezvolta.

    Prin comparaţie, plantele au avantajul de a creşte rapid şi de a avea nevoie doar de lumina Soarelui, de sol, apă şi de dioxid de carbon pentru a creşte.

    1 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine au descoperit că doar douăzeci de minute de exerciţii fizice moderate au redus semnificativ markerii de inflamaţie din organism.
    Un nou studiu realizat la Harvard Pilgrim Health Care Institute din Statele Unite a constatat că expunerea la lumina oraşului creşte riscul de cancer mamar.
    Administrarea de suplimente de ulei de peşte în timpul sarcinii nu va duce la copii mai inteligenţi, spun rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii australieni.
    Grăsimea este eliminată şi prin expiraţie, nu numai prin arderile interne, conform studiilor făcute de biochimiştii de la University of New South Wales, Australia, care au studiat metabolismul la nivel microscopic.
    Un vaccin pentru demenţă, o boală degenerativă, ar putea fi disponibil în trei până la cinci ani, ca urmare a unei descoperiri care ar putea preveni până la 7,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.
    Analiza pe calculator a fotografiei ar putea ajuta doctorii în a diagnostica dacă un copil are sau nu, o boală genetică rară.