Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un vaccin pentru demenţă ar putea să apară în câţiva ani

    Un vaccin pentru demenţă, o boală degenerativă, ar putea fi disponibil în trei până la cinci ani, conform cercetătorilor australieni de la Universitatea Flinders din Adelaide, ca urmare a unei descoperiri care ar putea preveni până la 7,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.



    Pictură de Pelegrí Clavé ilustrând forma de demenţă de care a suferit regina Isabel a Portugaliei (vedere parţială, PD).


    Demenţa este un sindrom care afectează memoria unei persoane, gândirea şi capacitatea de a efectua sarcinile de zi cu zi, şi este prezentă în special la persoanele în vârstă.

    Cercetătorii australieni, în colaborare cu echipe de cercetare de la Institutul de Medicină Moleculară şi Universitatea California, cred că au găsit o modalitate de a preveni boala.

    Ei au realizat o formulă de vaccin care ţinteşte acumulările de proteine beta-amiloid şi tau, ​​care determină debutul bolii.

    Tehnologia folosită a fost atât de eficientă, încât s-a decis ca formula să fie utilizată ca vaccin preventiv în locul unui tratament.

    Dacă descoperirea trece de studiile clinice umane, ar putea fi disponibilă pentru utilizarea pe scară largă în câţiva ani.

    26 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Analiza pe calculator a fotografiei ar putea ajuta doctorii în a diagnostica dacă un copil are sau nu, o boală genetică rară.
    Aproape toate antibioticele au fost descoperite în bacteriile din sol, dar cercetătorii de la Universitatea din Tubingen, Germania consideră corpul uman o sursă neexploatată de noi medicamente, descoperind o nouă clasă de antibiotice prin analiza plăcii bacteriene din nasul oamenilor.
    Un grup de cercetători de la mai multe instituţii au descoperit că fumatul lasă un "dosar arheologic", al sutelor de mutaţii pe care le provoacă ADN-ului.
    Cercetătorii de la Universitatea Nanjing din China au descoperit prima penicilină împotriva virusurilor, o moleculă care în mod natural se găseşte într-o plantă numită, popular, caprifoi.
    Persoanele care dorm insuficient sunt susceptibile de a fi supraponderale sau obeze, şi de a avea condiţii de sănătate metabolice mai sărace, potrivit unui recent studiu efectuat în Marea Britanie.
    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.