Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Fumatul provoacă sute de modificări ADN-ului

    Un grup de cercetători de la mai multe instituţii, printre care Wellcome Trust Sanger Institute din Cambridgeshire şi Los Alamos National Laboratory din New Mexico, au descoperit că fumatul lasă un "dosar arheologic", al sutelor de mutaţii pe care le provoacă ADN-ului.



    Un fumător prezintă o medie de 150 de mutaţii în fiecare celulă pulmonară.


    Ei au descoperit că un fumător a 20 de ţigări pe zi prezintă o medie de 150 de mutaţii în fiecare celulă pulmonară în fiecare an, iar modificările sunt permanente şi persistă chiar dacă ulterior renunţă la fumat.

    Analizele arată o legătură directă între numărul de ţigări fumate într-o viaţă şi numărul de mutaţii ale ADN-ului.

    Autorii studiului au constatat că, în medie, fumatul unui pachet de ţigări pe zi, a condus la 150 mutaţii în fiecare celulă pulmonară în fiecare an, 97 mutaţii în caseta de laringe sau corzi vocale, 23 mutaţii în gură, 18 mutaţii în vezică şi 6 mutaţii în ficat.

    Pentru aceste 150 de mutaţii în celula pulmonară, în fiecare an apar 150 de posibilităţi de dezvoltare a cancerul pulmonar.

    Cu cât sunt mai multe mutaţii, cu atât este mai mare probabilitatea ca acestea să aibă loc în gene-cheie, numite gene de cancer, care transformă o celulă normală într-o celulă canceroasă.

    În ţesuturi, cum ar fi plămânii, care sunt expuse în mod direct la fum, se pot găsi semnăturile mutaţionale a substanţelor chimice din fumul de tutun, dintre care cel puţin 60 sunt cancerigene.

    Privind în genomul diferitelor tipuri de cancer, se pot găsi urmele expunerilor anterioare responsabile pentru generarea cancerului şi aceasta ar putea ajuta la prevenire.

    25 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea Nanjing din China au descoperit prima penicilină împotriva virusurilor, o moleculă care în mod natural se găseşte într-o plantă numită, popular, caprifoi.
    Persoanele care dorm insuficient sunt susceptibile de a fi supraponderale sau obeze, şi de a avea condiţii de sănătate metabolice mai sărace, potrivit unui recent studiu efectuat în Marea Britanie.
    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.
    O echipă de cercetători de la Anglia Ruskin University a analizat traduceri după scrieri străvechi din Mesopotamia şi a găsit că tulburările de stres post-traumatic erau descrise încă din anul 1300 î.e.n.
    Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili.
    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă.