Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Insuficienţa somnului poate duce la obezitate

    Persoanele care dorm insuficient sunt susceptibile de a fi supraponderale sau obeze, şi de a avea condiţii de sănătate metabolice mai sărace, potrivit unui studiu efectuat de Institutul Leeds de Medicină Cardiovasculară şi Metabolică şi de Şcoala de Ştiinţe Alimentare şi Nutriţie din Marea Britanie.



    Insuficienţa somnului poate duce la obezitate.


    Echipa de studiu a colectat probe de sânge de la participanţi şi a înregistrat durata lor de somn, aportul alimentar, greutatea corporală, circumferinţa taliei şi tensiunea arterială, împreună cu o serie de alte date, pentru a studia relaţia dintre durata somnului, dietă, greutate şi alţi indicatori ai metabolismului.

    Cercetările arată că persoanele care au dormit în medie şase ore în fiecare noapte au avut talia cu aproximativ 3 cm mai mare decât cei care au dormit nouă ore pe noapte, sugerând că cei care dorm mai puţin cântăresc mai mult.

    Cercetătorii consideră că rezultatul demonstrează că somnul insuficient creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat şi a altor boli metabolice.

    De asemenea, studiul arată că somnul mai scurt este legat de scăderea nivelului fracţiunii HDL a colesterolului în sângele participanţilor, ceea ce este un alt factor care poate provoca probleme de sănătate.

    Colesterolul HDL poate ajuta la eliminarea din circulaţie a grăsimilor dăunătoare, ceea ce înseamnă că nivelurile ridicate de colesterol HDL protejează împotriva unor afecţiuni den boli cardiace.

    În cele din urmă, de cât de mult somn este nevoie diferă de la om la om, dar consensul actual este că şapte până la nouă ore sunt cele mai bune pentru majoritatea adulţilor (vezi şi articolul Somnul prea scurt sau prea lung poate duce la obezitate)

    30 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.
    O echipă de cercetători de la Anglia Ruskin University a analizat traduceri după scrieri străvechi din Mesopotamia şi a găsit că tulburările de stres post-traumatic erau descrise încă din anul 1300 î.e.n.
    Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili.
    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă.
    Cercetători de la University of California Irvine şi University of California San Diego au dezvoltat o tehnică de editare genetică pentru a crea o nouă tulpină de ţânţari care pot răspândi gene care să blocheze malaria într-o populaţie mai mare prin procreare şi astfel să elimine boala.
    Un studiu efectuat de Texas Tech University şi University of Nevada indică faptul că înşelarea partenerului ar putea fi o moştenire de familie.