Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Ţânţari modificaţi genetic care nu transmit malarie

    Cercetători de la University of California Irvine şi University of California San Diego au dezvoltat o tehnică de editare genetică pentru a crea o nouă tulpină de ţânţari care pot răspândi gene care să blocheze malaria într-o populaţie mai mare prin procreare şi astfel să elimine boala.



    Anopheles stephensi.


    Oamenii de ştiinţă au introdus un element de ADN în linia genetică a ţânţarului Anopheles stephensi, element care trece pe gene de la o generaţie la alta şi blochează malaria.

    Studiul a arătat că ADN-ul manipulat a fost moştenit de 99,5 la sută dintre descendenţi pentru mai multe generaţii.

    Cercetătorii de la universităţile menţionate intenţionează să lanseze insecte modificate genetic în natură, care să se împerecheze cu ţânţari sălbatici, în ciuda avertismentelor că modificarea speciei întregi poate duce la consecinţe ecologice imprevizibile.

    Malaria este una dintre cele mai importante probleme de sănătate din lume, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, susţinând că 97 de ţări s-au confruntat cu malarie până acum.

    Până la 500 de milioane de cazuri de malarie au loc în fiecare an şi aproape un milion de oameni mor anual din cauza bolii.

    28 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu efectuat de Texas Tech University şi University of Nevada indică faptul că înşelarea partenerului ar putea fi o moştenire de familie.
    Conform unui nou studiu, activităţile în care adulţii captează atenţia copiilor preşcolari cu autism, fie arătând spre jucării, fie folosind alte gesturi pentru a le direcţiona atenţia, duce la o creştere pe termen lung a capacităţii lor de exprimare.
    Un studiu care a folosit date de la Australian Schizophrenia Research Bank şi a analizat 153 de scanări ale creierului, a legat o anumită circumvoluţiune, de halucinaţiile din schizofrenie.
    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din British Columbia arată că vechea argilă folosită de aborigenii din Canada timp de secole ar putea fi cheia în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.
    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă.
    Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili.