Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Captarea atenţiei crește capacitatea de exprimare

    BOGDAN-FLORIN PAUL | 29 OCTOMBRIE 2023

    Conform unui nou studiu, activităţile în care adulţii captează atenţia copiilor preşcolari cu autism, fie arătând spre jucării, fie folosind alte gesturi pentru a le direcţiona atenţia, duce la o creştere pe termen lung a capacităţii lor de exprimare lingvistică.



    Captarea atenţiei crește capacitatea de exprimare. Foto: Jerry Wang/Unsplash


    Copiii cu autism, care la vârsta de trei sau patru ani au primit o terapie axată pe captarea şi direcţionarea atenţiei şi pe jocuri, la vârsta de opt ani au dovedit că au un vocabular mai dezvoltat şi în general capacităţi lingvistice mai avansate decât alţi copii cu autism care au beneficiat de o terapie obişnuită.

    Toţi copiii participanţi la studiu au fost la grădiniţă 30 de ore pe săptămână.

    Autorii studiului sunt Ph.D. Connie Kasari de la University of California, Los Angeles (UCLA), Ph.D. Amanda Gulsrud, Ph.D. Stephanny Freeman, Ph.D.Tanya Paparella şi Ph.D. Gerhard Hellemann.

    Studiul a inclus 40 de copii diagnosticaţi cu autism. Cercetătorii au evaluat vocabularul, deprinderile lingvistice şi cognitive ale copiilor, atât la vârsta de trei-patru ani cât şi din nou la vârsta de opt sau nouă ani.

    Evaluările au măsurat de asemenea şi capacitatea copiilor de a iniţia interacţiuni cu adulţii, varietatea jocurilor lor şi calitatea interacţiunilor cu părinții.

    Cercetătorii au descoperit că acei copii care primiseră terapia de focalizare a atenţiei la vârsta de trei sau patru ani aveau deprinderi lingvistice mai avansate la vârsta de opt ani.

    La fel şi copiii care la vârsta de trei sau patru ani învăţaseră cum să indice unui adult un obiecte de interes.

    Iar copiii care la vârsta de trei sau patru ani au arătat o flexibilitate mărită în jocul cu obiectele, au demonstrat o memorie mai bună la vârsta de opt ani.

    „Ceea ce am descoperit noi arată că terapia axată pe deprinderi simple cum ar fi arătarea spre ceva şi angajarea în jocuri împreună pot avea efecte considerabile pe termen lung, pe măsură ce copiii cu autism cresc şi învaţă să se exprime în cuvinte”, a spus Dr. Kasari.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu care a folosit date de la Australian Schizophrenia Research Bank şi a analizat 153 de scanări ale creierului, a legat o anumită circumvoluţiune, de halucinaţiile din schizofrenie.
    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din British Columbia arată că vechea argilă folosită de aborigenii din Canada timp de secole ar putea fi cheia în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.
    Un studiu efectuat de Texas Tech University şi University of Nevada indică faptul că înşelarea partenerului ar putea fi o moştenire de familie.
    Cercetători de la University of California Irvine şi University of California San Diego au dezvoltat o tehnică de editare genetică pentru a crea o nouă tulpină de ţânţari care pot răspândi gene care să blocheze malaria într-o populaţie mai mare prin procreare şi astfel să elimine boala.
    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă.
    Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili.