Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Băuturile foarte fierbinţi sunt probabil cancerigene

    Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a clasificat băuturile foarte fierbinţi ca fiind "probabil cancerigene pentru om."



    Maté.


    Consumul de băuturi la temperaturi de peste 65 grade Celsius ar putea să ducă la cancer de esofag, a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial.

    Ceaiul, cafeaua sau alte băuturi fiebinţi, la această temperatură, pot provoca arsuri semnificative în esofag atunci când sunt consumate.

    Constatările vin după ce un grup de 23 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări au analizat toate datele disponibile privind efectele cancerigene ale cafelei, ceaiului maté, precum şi ale altor băuturi fiebinţi şi au ajuns la concluzia că băuturile consumate la temperaturi foarte ridicate duc la cancer de esofag.

    În unele ţări, diverse forme de ceai sunt în mod obişnuit băute la temperaturi foarte ridicate, de peste 70 grade Celsius.

    Temperatura, mai degrabă decât băuturile în sine, pare a fi responsabilă de incidenţa ridicată de cancer.

    În ce priveşte cafeaua şi ceaiul maté, nu au existat dovezi suficiente privind cauzele care provoacă cancer, atunci când sunt consumate la temperaturi reci sau calde, ceea ce a făcut ca băuturile în sine să nu fie clasificate drept cancerigene.

    Cu toate că fumatul şi consumul de alcool sunt cauzele majore ale cancerului esofagian, în special în ţările cu venituri ridicate, majoritatea cazurilor la nivel global pentru această formă de cancer apar în unele părţi din Asia, America de Sud şi Africa de Est.

    Noua clasificare pune consumul de băuturi foarte fierbinţi în acelaşi grup de risc ca şi expunerea la unele substanţe, cum ar fi plumbul, benzina şi fumul, care sunt "posibil cancerigene".

    Utilizarea de pudră de talc pe regiunile perineale sau anale ale corpului intră, de asemenea, în aceeaşi categorie.

    Studiile anterioare sugeraseră că temperatura optimă de consum a băuturilor calde este de 57,8 grade Celsius sau mai jos.

    Un studiu anterior a constatat că doar 10% până la 30% dintre cazurile de cancer apar în mod natural în corpurile oamenilor, ceea ce sugerează că cele mai multe forme de cancer sunt, de fapt, un rezultat al factorilor de mediu.

    Până la 420 de produse chimice susceptibile de a provoca cancer au fost detectate în sânge, urină, păr şi în alte probe biologice umane.

    Prezenţa unei substanţe chimice toxice în corpurile noastre nu înseamnă neapărat că va provoca cancer, dar numărul de substanţe cancerigene la care suntem expuşi în fiecare etapă a vieţii, este prea mare.

    La un moment dat, unii oameni pot găzdui zeci sau sute de substanţe chimice cauzatoare de cancer.

    14 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un neurochirurg polonez a fost foarte surprins când, în plină operaţie pe creier, pacienta s-a trezit şi a întrebat dacă totul merge bine.
    Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Sussex au descoperit că organele ar putea avea "mintea lor proprie", crescând cu rate diferite atunci când dimensiunile corpului se schimbă.
    Cercetările privind factorii de risc şi tratamentul bolii coronariene s-au concentrat până acum asupra factorilor fiziologici, dar un nou studiu realizat în Finlanda a adus dovezi care leagă trasaturile de personalitate şi de sănătate mintală de boala coronariană.
    Fructoza, tipul de zahăr găsit în fructe, miere şi unele legume, se dovedeşte a fi o opţiune mai sănătoasă în comparaţie cu zahărul de masă de zi cu zi, cum ar fi zaharoza şi glucoza, potrivit cercetătorilor australieni.
    Cercetătorii de la Universitatea California, San Diego, au dezvoltat un nou medicament care poate fi pus direct în ochi printr-un picurător pentru a micşora şi a dizolva cataracta, principala cauză de orbire la om.
    Plantele de tutun au fost "păcălite" să producă vaccin pentru poliomielită, într-un proces cu potenţialul de a transforma fabricarea vaccinurilor.