Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Au fost descoperite picăturile care dizolvă cataracta

    Cercetătorii de la Universitatea California, San Diego, au dezvoltat un nou medicament care poate fi pus direct în ochi printr-un picurător pentru a micşora şi a dizolva cataracta, principala cauză de orbire la om.



    Cataracta în ochiul uman.


    Deşi nu a fost suficient testat pe oameni, echipa speră să ofere o alternativă la singurul tratament care este disponibil în prezent pentru pacienţii cu cataractă, chirurgia dureroasă şi foarte scumpă.

    Cataracta afectează zeci de milioane de oameni din întreaga lume.

    Ea cauzează tulburarea treptata a cristalinului şi atunci când este lăsată netratată, poate duce la orbire totală.

    Acest lucru se întâmplă când structura proteinelor cristalinului care alcatuiesc lentila din ochii noştri se deteriorează, iar proteinele deteriorate sau dezorganizate se strâng în grupuri şi formează un strat albastru sau maro lăptos.

    Deşi cataracta nu se poate propaga de la un ochi la altul, ea poate să apară în mod independent la ambii ochi.

    Oamenii de ştiinţă nu sunt în totalitate siguri de cauza cataractei, dar cele mai multe cazuri sunt legate de vârstă.

    Procedura chirurgicală pentru a elimina o cataractă este foarte simplă şi sigură, dar multe comunităţi din ţările în curs de dezvoltare nu au acces la bani sau facilităţi pentru a o efectua, ceea ce înseamnă că orbirea este inevitabilă pentru marea majoritate a pacienţilor.

    Se estimează că 32,4 milioane de oameni din întreaga lume sunt orbi şi 90 la sută dintre ei trăiesc în ţările în curs de dezvoltare. Mai mult de jumătate dintre aceste cazuri au fost cauzate de cataractă.

    Noul medicament se bazează pe un steroid natural numit lanosterol. Cercetătorii au testat picăturile lor pentru ochi în trei tipuri de experimente de laborator pe animale. Următorul pas este să treacă la testele pe oameni.

    17 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Plantele de tutun au fost "păcălite" să producă vaccin pentru poliomielită, într-un proces cu potenţialul de a transforma fabricarea vaccinurilor.
    Cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine au descoperit că doar douăzeci de minute de exerciţii fizice moderate au redus semnificativ markerii de inflamaţie din organism.
    Un nou studiu realizat la Harvard Pilgrim Health Care Institute din Statele Unite a constatat că expunerea la lumina oraşului creşte riscul de cancer mamar.
    Administrarea de suplimente de ulei de peşte în timpul sarcinii nu va duce la copii mai inteligenţi, spun rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii australieni.
    Grăsimea este eliminată şi prin expiraţie, nu numai prin arderile interne, conform studiilor făcute de biochimiştii de la University of New South Wales, Australia, care au studiat metabolismul la nivel microscopic.
    Un vaccin pentru demenţă, o boală degenerativă, ar putea fi disponibil în trei până la cinci ani, ca urmare a unei descoperiri care ar putea preveni până la 7,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.