Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Diabetul de tip 1 ar putea fi tratat cu vaccin

    GH. MĂNOIU | 16 MAI 2023

    Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au incheiat studiul clinic al unui vaccin conceput pentru a combate diabetul zaharat de tip 1, aratand ca acesta ar putea contracara raspunsul imunitar aberant care provoaca boala.



    Diabetul de tip 1 ar putea fi tratat cu vaccin. Foto: Mufid Majnun/Unsplash


    Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, in care, din motive necunoscute, sistemul imunitar ataca celulele beta ale pancreasului.

    Cei care au primit vaccinul au suferit mai putine distrugeri ale celulelor beta din pancreas, celule responsabile cu productia si secretia de insulina.

    De asemenea, nivelul in sange al unui grup specific de celule ale sistemului imunitar care ataca si distrug o proteina care se gaseste doar pe celulele beta, s-a redus.

    Nu au fost observate efecte adverse grave care sa poata fi atribuite vaccinului.

    Aceasta blocare a producerii unui singur subset de celule disfunctionale ale sistemului imunitar fara a distruge intregul sistem, este un concept nou de vaccin care reprogrameaza sistemul imunitar sa nu mai atace.

    Dupa administrarea timp de 12 saptamani a vaccinului, functia celulelor beta este mai buna decat la pacientii care au primit injectii cu insulina.

    Efectele vaccinului tin doua luni, deci in cazul aplicarii medicale a vaccinului ar fi necesara o injectare periodica, dar mult mai rara decat injectarea zilnica cu insulina.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Bioinginerii de la University of California Berkeley au pornit de la curcanii ce işi schimbă culoarea pielii de la roşu la albastru şi alb, pentru a crea biosenzori care işi schimbă culoarea atunci când sunt expuşi la vapori chimici. Această caracteristică transformă senzorii în detectori de toxine sau de agenţi patogeni din aer.
    Conform unui studiu al cercetătorilor de la University College din Londra, Universitatea din Edinburgh şi Universitatea din Sidney, persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o probabilitate mai mare de a muri de anumite tipuri de cancer.
    Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.
    Un studiu susţinut de National Institutes of Health a constatat că colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), adesea numit „colesterol bun”, poate să nu fie la fel de eficient, pe cât credeau cândva oamenii de ştiinţă, în predicţia riscului de boli cardiovasculare.
    Episoadele repetate de depresie pot micşora hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de memorie şi emoţii, conform unui nou studiu efectuat de 15 institute din Statele Unite, Australia şi Europa.
    Cercetătorii de la Melbourne University School of Engineering, din Australia, au proiectat o peptidă polimerizată sub forma unei stele, ca alternativă la antibiotice în lupta cu superbacteriile.