Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Scortisoara ar putea preveni boala Alzheimer

    GH. MĂNOIU | 24 DECEMBRIE 2022

    Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.



    Scortisoara. Foto: Wikipedia / Luc Viatour (CC BY-SA 2.5)


    Boala Alzheimer este o forma de dementa, o boala neurodegenerativa, cu agravare progresiva in timp, pe masura ce omoara celulele creierului. Pana acum nu a fost gasite nici cauza, nici tratamentul acestei boli.

    Potrivit cercetatorilor, doi compusi din scortisoara, cinamaldehida si epicatechina, au aratat ca au efect in lupta impotriva bolii.

    Ei ar preveni dezvoltarea ghemurilor filamentoase formate in celulele creierului, care caracterizeaza boala Alzheimer.

    Problema in aceasta boala este ca o proteina esentiala in structura neuronilor are tendinta sa nu-si mai faca rolul, ci incepe sa se grupeze, formand fibre in neuroni.

    Utilizarea cinamaldehidei, responsabile pentru mirosul caracteristic al condimentului, s-a dovedit eficienta in a preveni formarea acestor noduri de proteina, prin protectia proteinei de stresul oxidativ.

    Celalalt compus, epicatechina, se gaseste si in afine, ciocolata si vin rosu si este cunoscut ca un puternic antioxidant. Si aceasta substanta actioneaza similar cu cinamaldehida.

    Este stiut ca exista o corelatie intre diabetul de tip 2 si incidenta bolii Alzheimer.

    Nivelul ridicat de glucoza intalnit in diabet duce la stres oxidativ in organism, factor comun in ambele boli.

    Studii anterioare au aratat ca scortisoara are un rol benefic in gestionarea glicemiei si in general a diabetului zaharat.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu susţinut de National Institutes of Health a constatat că colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), adesea numit „colesterol bun”, poate să nu fie la fel de eficient, pe cât credeau cândva oamenii de ştiinţă, în predicţia riscului de boli cardiovasculare.
    Episoadele repetate de depresie pot micşora hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de memorie şi emoţii, conform unui nou studiu efectuat de 15 institute din Statele Unite, Australia şi Europa.
    Cercetătorii de la Melbourne University School of Engineering, din Australia, au proiectat o peptidă polimerizată sub forma unei stele, ca alternativă la antibiotice în lupta cu superbacteriile.
    Cercetătorii de la Oregon State University, din Statele Unite, au găsit dovezi suplimentare despre cum sulforafanul, un compus din broccoli, cunoscut că ajută la prevenirea cancerului de prostată, acţionează asupra formelor lungi necodate de ARN.
    Măştile ajută la protejarea persoanelor care le poartă împotriva primirii sau răspândirii SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, iar umiditatea creată în interiorul măştii poate ajuta la combaterea bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19.
    Noi cercetări făcute la University of Texas au arătat că un extract obţinut din ciupercile japoneze shiitake ar putea deţine cheia pentru distrugerea virusul uman papilloma care cauzează cancer şi ar poate juca un rol în prevenirea acestei boli.