Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Polimerii în luptă cu superbacteriile

    Cercetătorii de la Melbourne University School of Engineering, din Australia, au proiectat o peptidă polimerizată sub forma unei stele, ca alternativă la antibiotice în lupta cu superbacteriile.



    Superbacterie (MRSA).


    Polimerii ajung în inima bacteriei pentru a rupe celula acesteia. Prin urmare, bacteria se autodistruge.

    O peptidă este un lanţ scurt de aminoacizi. Oamenii de ştiinţă au experimentat anterior peptide antimicrobiene, dar au constatat că, deşi ucid bacteriile, ele sunt extrem de toxice pentru gazde.

    Dimensiunea relativ mare a noii peptide ar trebui să nu afecteze celulele sănătoase din jurul bacteriilor. Moleculele mari de peptide nu pot intra în celulele sănătoase.

    Crearea de polimeri este destul de simplă, dar introducerea în corpul uman este o problemă.

    Cercetătorii ar putea insera aceşti polimeri într-un unguent antiseptic, sau i-ar putea administra prin injectare ori cu ajutorul unei pastile.

    28 APRILIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Oregon State University, din Statele Unite, au găsit dovezi suplimentare despre cum sulforafanul, un compus din broccoli, cunoscut că ajută la prevenirea cancerului de prostată, acţionează asupra formelor lungi necodate de ARN.
    Măştile ajută la protejarea persoanelor care le poartă împotriva primirii sau răspândirii SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, iar umiditatea creată în interiorul măştii poate ajuta la combaterea bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19.
    Noi cercetări făcute la University of Texas au arătat că un extract obţinut din ciupercile japoneze shiitake ar putea deţine cheia pentru distrugerea virusul uman papilloma care cauzează cancer şi ar poate juca un rol în prevenirea acestei boli.
    Inspirandu-se de la o substanta secretata de ciuperci cand isi apara teritoriul, chimistii de la Massachusetts Institute of Technology au sintetizat si testat 60 de compusi care au capacitatea de a distruge celulele canceroase umane.
    O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell din Statele Unite a dezvoltat un nou polimer care are o capacitate unică de a elimina substanţele poluante din apă în câteva secunde.
    Oamenii de ştiinţă germani de la Hanover Medical College au testat o cască specială din silicon care să răcească scalpul, pentru a reduce căderea părului la pacienţii cu cancer care trec prin chimioterapie.