Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Depresia ar putea duce la cancer

    Conform unui studiu al cercetătorilor de la University College din Londra, Universitatea din Edinburgh şi Universitatea din Sidney, persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o probabilitate mai mare de a muri de anumite tipuri de cancer.



    Există o legătură intre depresie şi cancer.


    Analiza efectuată pe mai mult de 160000 de adulţi din Anglia şi Ţara Galilor a arătat că cei care s-au declarat a avea probleme psihologice au murit cel mai adesea de leucemie şi de cancer de prostată sau al tractului digestiv, colon, pancreas sau esofag.

    Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este o observaţie statistică, ceea ce nu înseamnă neapărat că există o legătură de tip cauză şi efect.

    Aceste constatări se adaugă la numeroase alte indicii ale interacţiunilor dintre sănătatea fizică şi sănătatea mentală.

    Persoanele care aveau simptome de depresie şi anxietate au avut o probabilitate cu 80% mai mare să moară de cancer de colon şi au fost de două ori mai susceptibile să moară de cancer de prostată, pancreas sau esofag.

    Pentru leucemie, probabilitatea a fost chiar de patru ori mai mare.

    Cercetătorii s-au concentrat în special asupra cancerelor dependente de hormoni sau legate de stilul de viaţă, deoarece studiile sugerează că dezechilibrul hormonal legat de depresie duce la creşterea producţiei de cortizol şi inhibă mecanismele naturale de reparare a ADN-ului, care slăbeşte apărarea organismului.

    Cercetătorii nu exclud însă nici cauzalitatea inversă, adică depresia să fie cauzată de simptomele unui cancer care nu a fost încă diagnosticat.

    16 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.
    Un studiu susţinut de National Institutes of Health a constatat că colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), adesea numit „colesterol bun”, poate să nu fie la fel de eficient, pe cât credeau cândva oamenii de ştiinţă, în predicţia riscului de boli cardiovasculare.
    Episoadele repetate de depresie pot micşora hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de memorie şi emoţii, conform unui nou studiu efectuat de 15 institute din Statele Unite, Australia şi Europa.
    Cercetătorii de la Melbourne University School of Engineering, din Australia, au proiectat o peptidă polimerizată sub forma unei stele, ca alternativă la antibiotice în lupta cu superbacteriile.
    Cercetătorii de la Oregon State University, din Statele Unite, au găsit dovezi suplimentare despre cum sulforafanul, un compus din broccoli, cunoscut că ajută la prevenirea cancerului de prostată, acţionează asupra formelor lungi necodate de ARN.
    Măştile ajută la protejarea persoanelor care le poartă împotriva primirii sau răspândirii SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, iar umiditatea creată în interiorul măştii poate ajuta la combaterea bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19.