Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Nanoparticulele cu acțiune antibacteriană scurtează tratamentul tuberculozei

    Nanoparticulele încărcate cu antibiotice și alți compuși antimicrobieni sunt eficiente împotriva bacteriilor care provoacă majoritatea cazurilor de tuberculoză. Rezultatele testelor in vitro sugerează că aceasta poate fi o strategie de tratament capabilă să depășească rezistența bacteriană.



    Nanoparticulele cu acțiune antibacteriană scurtează tratamentul tuberculozei. Foto: Cesar Augusto Roque-Borda/biorender.com


    Pe lângă incidența crescută, tuberculoza, boala transmisă prin inhalarea bacilului Mycobacterium tuberculosis, care afectează alveolele pulmonare și provoacă inflamarea țesuturilor, este o îngrijorare din cauza apariției unor tulpini care sunt multirezistente la medicamentele disponibile.

    Printre noile strategii promițătoare de tratament se numără și utilizarea nanotehnologiei.

    Un studiu efectuat la Unesp, Brazilia, a analizat activitatea antituberculoză a nanoparticulelor din N-acetilcisteină-chitosan (o combinație de medicament și compus natural extras din exoscheletele de creveți) combinate cu peptide antimicrobiene provenite din secreția cutanată a unei specii de broasca din Cerrado (Brazilia) si incărcată cu medicamentul traditional rifampicina.

    Rezultatele obținute au indicat o acțiune inhibitorie puternică împotriva Mycobacterium tuberculosis și inversarea rezistenței la medicamente, fără a provoca leziuni celulelor.

    Studiul a fost realizat cu fibroblaste (celule din țesut conjunctiv) și macrofage (celule imune) in vitro.

    Deși rifampicina este considerată învechită pentru anumite tulpini de bacterii care provoacă tuberculoza, în studiu a fost optimizată cu peptide antimicrobiene care și-au dovedit eficiența împotriva bolii.

    Tratamentul convențional al tuberculozei necesită utilizarea concomitentă a mai multor tipuri de antibiotice și durează aproximativ șase luni.

    Acest timp poate fi prelungit până la doi ani, în funcție de răspunsul la boală și de rezistența bacteriilor. Scopul cercetătorilor a fost de a scurta această perioadă.

    27 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia.
    Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.
    Amărăciunea berii, atât de apreciată de oameni, pare sa fie potrivită și pentru lupta împotriva microorganismelor; cel puțin așa spun oamenii de știință, care au găsit substanțe cu acțiune antivirală în floarea de hamei, plantă folosită la fabricarea berii.
    Peste un milion de persoane mor în fiecare an din cauza expunerii pe termen scurt la niveluri ridicate de poluare a aerului, Asia reprezentând aproape două treimi dintre toate decesele.
    Fumatul de canabis crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu susținut de National Institutes of Health, din Statele Unite.