Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Canalul Panama lovit de secetă ar putea ușura restricțiile zilnice de tranzit

    Numărul navelor permise să treacă zilnic prin Canalul Panama, afectat de secetă, ar putea crește din cauza semnelor de îmbunătățire a nivelului apei în cele două lacuri artificiale, au spus oficialii.



    Canalul Panama. Foto: Rikin Katyal/Unsplash


    Canalul Panama, care face legătura între două oceane, Atlantic și Pacific, este un punct cheie de tranzit pentru mărfurile internaționale, dar nivelurile scăzute ale apei atribuite schimbărilor climatice și fenomenului El Niño de anul trecut au determinat autoritățile să limiteze numărul de nave care îl folosesc.

    Administrația Canalului a informat clienții că va permite treptat să treacă până la 32 de nave pe zi, față de limita de 27 anunțată în urmă cu o lună, și față de limita de 36 până la 39 în condiții normale.

    Sosirea sezonului ploios ar trebui să ajute și ea la creșterea tranzitului de nave.

    Adâncimile maxime de pescaj a navelor care trec prin cele mai mari ecluze vor fi crescute la mijlocul lunii iunie de la 13,4 la 13,7 metri, au spus autoritățile.

    Calea navigabilă de 80 km, care ocupă de obicei aproximativ 6% din comerțul maritim global, este utilizată în principal de clienți din Statele Unite, China și Japonia și are un sistem de blocare pentru ridicarea și coborârea navelor care utilizează apa de ploaie stocată în două lacuri artificiale.

    22 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pământul a adăugat încă o lună fierbinte acestui an, martie fiind considerată cea mai fierbinte înregistrată pe tot globul.
    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale.
    Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a lovit Taiwanul miercuri, provocând întreruperi majore de curent și prăbușirea parțială a mai multor clădiri din estul Taiwanului. Cel puțin șapte persoane au murit și peste 700 au fost rănite.
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
    Parlamentarii federali din Australia examinează amenințarea furnicilor de foc invazive, care pot ucide oameni și animale și pot reprezenta un pericol mai mare pentru Australia decât iepurii, broaștele de trestie, vulpile, cămilele, câinii sălbatici și pisicile sălbatice la un loc.
    Imaginați-vă un eveniment catastrofal care ar bloca lumina Soarelui, cum ar fi erupția unui vulcan mare sau chiar un război nuclear. O echipă internațională de cercetători afirmă că sunt necesare surse de hrană rezistente pentru a salva omenirea de foame în cazul unui astfel de eveniment, și că algele marine ar putea fi soluția.