Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    S-a descoperit singurul sit arheologic din lume cu urme de dinozaur laolaltă cu arta rupestră

    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale.



    Valea Dinozaurilor, Sousa, Brazilia. Foto: Rocmayer/Wikimedia


    Gravurile pe roci, pe care arheologii le numesc petroglife, au fost desenate în jurul urmelor de dinozauri la milioane de ani de la existența acestora, ceea ce indică faptul că aceste populații au recunoscut aceste înregistrări fosile și le-au asimilat în desenele lor și în expresia lor simbolică.

    Cercetătorii au observat pentru prima dată semnele în 1975, dar recent au interpretat și descoperit noi sculpturi și relații culturale cu urmele pașilor.

    Amprentele aparțin dinozaurilor teropode, sauropode și ornitopode din perioada Cretacică care s-a încheiat în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

    Desenele variază ca stil și sugerează că mai mulți artiști ar fi putut participa la realizarea lor.

    Unele au forme asemănătoare plantelor, în timp ce altele arată ca forme geometrice, inclusiv pătrate, dreptunghiuri și cercuri.

    Cercurile au cruci sau linii în interiorul lor, asemănătoare stelelor. Cu toate acestea, ce înseamnă aceste semne este un încă un mister.

    16 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a lovit Taiwanul miercuri, provocând întreruperi majore de curent și prăbușirea parțială a mai multor clădiri din estul Taiwanului. Cel puțin șapte persoane au murit și peste 700 au fost rănite.
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
    Parlamentarii federali din Australia examinează amenințarea furnicilor de foc invazive, care pot ucide oameni și animale și pot reprezenta un pericol mai mare pentru Australia decât iepurii, broaștele de trestie, vulpile, cămilele, câinii sălbatici și pisicile sălbatice la un loc.
    Imaginați-vă un eveniment catastrofal care ar bloca lumina Soarelui, cum ar fi erupția unui vulcan mare sau chiar un război nuclear. O echipă internațională de cercetători afirmă că sunt necesare surse de hrană rezistente pentru a salva omenirea de foame în cazul unui astfel de eveniment, și că algele marine ar putea fi soluția.
    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului.
    Filmul spune povestea fraților Luca și Ana care locuiesc în ţări diferite după divorţul părinţilor și se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină, provocând panică.