Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Tărâmul Giganților, din Brazilia, inclus in patrimoniul UNESCO

    Geoparcul Uberaba, cunoscut sub numele de Terra dos Gigantes, în Triângulo Mineiro, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).



    Geoparcul Uberaba, Brazilia, inclus in patrimoniul UNESCO. Foto: Agência Brasil.


    Geoparcurile sunt zone geografice delimitate care au un patrimoniu geologic de relevanță internațională. Managementul acestor teritorii are ca scop protejarea patrimoniului natural, istoric și cultural, pe lângă promovarea educației, turismului și dezvoltării durabile.

    Geoparcul Uberaba, care cuprinde obiecte de cercetare din domeniile paleontologiei și geologiei, se intinde pe o suprafață imensă, acoperind întreg municipiul Minas Gerais.

    În regiune, au fost găsite fosile, dinți, ouă și pui de dinozauri din perioada Cretacicului târziu – estimate în urmă cu între 80 și 66 de milioane de ani.

    Unul dintre cele mai importante descoperiri sunt oase de Uberabatitan ribeiroi, cel mai mare dinozaur descoperit vreodată în Brazilia și unul dintre ultimii titanozauri de pe planetă, măsurând 27 de metri lungime și 14 metri înălțime.

    În zonă au fost descoperite și fosile de carnivore teropode mari, cum ar fi Abelisaurus (Abelisaurus comahuensis), care măsoară aproximativ opt metri înălțime, precum și crocodilomorfi, precum Uberabasuchus terrificus, expuși la Muzeul Dinozaurilor din Peirópolis - care se află în Geoparcul Uberaba.

    Unicitatea acestui geoparc și relevanța sa geoștiințifică se datorează fosilelor de dinozauri și alte specii care au fost descoperite aici.

    Geoparcul Terra dos Gigantes reunește șase geosituri (Ponte Alta, Caieira, Univerdecidade, Serra da Galga, Santa Rita și Vale Encantado) și două situri negeologice (Muzeul Dinozaurilor și Museu da Cal).

    La anunțarea noilor parcuri, UNESCO a reamintit că Uberaba este cunoscută și pentru rolul său de pionierat în introducerea și creșterea bovinelor zebu, care „a revoluționat piața agricolă braziliană”.

    Grupul de situri arheologice din Uberaba a atras cercetări paleontologice încă din 1940. În 2022, cercetătorii au vizitat unitatea pentru a completa inventarul geologic și, în 2023, a fost publicată Harta patrimoniului geologic a Geoparcului Uberaba - Terra dos Gigantes.

    Pe lângă Brazilia, decizia UNESCO din această săptămână a recunoscut geoparcuri din China, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Belgia, Regatul Unit și Țările de Jos.

    Celelalte geoparcuri braziliene sunt Seridó, în Rio Grande do Norte; Geoparcul Araripe, în Ceará; și Caminhos dos Cânions do Sul, Quarta Colônia și Caçapava do Sul, toate în Rio Grande do Sul.

    Desemnarea globală a geoparcului este acordată pentru o perioadă de patru ani. După această perioadă, regiunile trec printr-un proces de revalidare, în care se evaluează din nou funcționarea și calitatea fiecărei unități.

    29 MARTIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Parlamentarii federali din Australia examinează amenințarea furnicilor de foc invazive, care pot ucide oameni și animale și pot reprezenta un pericol mai mare pentru Australia decât iepurii, broaștele de trestie, vulpile, cămilele, câinii sălbatici și pisicile sălbatice la un loc.
    Imaginați-vă un eveniment catastrofal care ar bloca lumina Soarelui, cum ar fi erupția unui vulcan mare sau chiar un război nuclear. O echipă internațională de cercetători afirmă că sunt necesare surse de hrană rezistente pentru a salva omenirea de foame în cazul unui astfel de eveniment, și că algele marine ar putea fi soluția.
    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului.
    Cel mai longeviv eveniment de acest gen din România, Târgul de carte Gaudeamus, Bucureşti 2023, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2023, în Pavilionul Central al Complexului Romexpo.
    Un cutremur cu magnitudinea Mww 6.8 a lovit regiunea Marrakesh-Safi din Maroc pe 8 septembrie 2023, la 22:11 UTC (23:11 ora României).
    Confruntată cu violența sexistă și sexuală, Autoritatea Autonomă de Transport din Paris va înființa „locuri sigure” în septembrie anul viitor pentru a oferi adăpost victimelor hărțuirii și agresiunilor.