Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Algele marine ar putea supraviețui unui război nuclear și ar putea preveni foametea

    Imaginați-vă un eveniment catastrofal care ar bloca lumina Soarelui, cum ar fi erupția unui vulcan mare sau chiar un război nuclear.



    Alge marine pe stânci. Planta este bogată în nutrienți și oferă mijloace de trai comunităților de coastă din multe țări cu venituri mici. Un studiu a descoperit că poate supraviețui chiar și după un război nuclear. Foto: Pixabay


    O echipă internațională de cercetători condusă de David Denkenberger, profesor asociat de inginerie mecanică la Universitatea din Canterbury, în Marea Britanie, afirmă că sunt necesare surse de hrană rezistente pentru a salva omenirea de foame în cazul unui astfel de eveniment – și că algele marine ar putea fi soluția.

    Algele marine sunt bogate în nutrienți și oferă mijloace de trai pentru comunitățile de coastă din multe țări cu venituri mici.

    Investiția în construcția de ferme de alge marine ar putea preveni foametea globală în scenarii de reducere bruscă a luminii solare, evitând un număr semnificativ de decese cauzate de foame.

    Cercetarea a constatat că algele marine sunt o marfă care poate servi drept sursă critică de hrană și combustibil atunci când totul se rărește în urma unei catastrofe pe scară largă.

    Algele sunt suficient de rezistente pentru a supraviețui în oceanele tropicale chiar și după un război nuclear, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA, Institutul de Științe Marine de la Universitatea din Filipine (UP-MSI) și Universitatea din Canterbury.

    Cercetătorii au construit un model bazat pe algele marine Gracilaria tikvahiae, cunoscute în mod obișnuit sub numele de alge roșii grațioase. Folosind datele climatice nucleare de iarnă disponibile, au simulat creșterea algelor după un eveniment global catastrofal.

    Potrivit autorilor, dacă ar izbucni un război nuclear și mii de focoase ar fi schimbate între puterile nucleare, peste 150 de teragrame (Tg) de emisii de funingine ar putea fi aruncate în atmosferă, blocând lumina Soarelui ani de zile.

    Dar au descoperit că va exista în continuare suficientă lumină solară pentru ca algele marine să facă fotosinteză și să crească, chiar și cu carbon negru în atmosferă.

    Cerința de lumină a unor specii de alge marine pentru a satura fotosinteza ar putea fi de până la 50-100 µmol fotoni.

    Cercetătorii au spus că lumina Soarelui de la tropice în timpul prânzului unei zile fără nori poate atinge aproape 2000 µmol de fotoni.

    Cu o suprafață optimă pentru producție și preparare, algele marine ar putea satisface echivalentul a 45% din cererea globală de alimente după doar nouă luni de producție intensă, potrivit studiului.

    Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că doar până la 15% din dieta umană ar putea fi asigurată de alge marine datorită conținutului ridicat de iod.

    Algele marine, consumate adesea în salate sau sub formă de alimentare uscate ambalate sunt bogate în proteine, minerale, vitamine, aminoacizi esențiali și acizi grași.

    Ele vor absorbi în mod natural contaminanții din mediu, iar substanțele toxice concentrate în alge ar putea fi reduse la niveluri sigure.

    De exemplu, procesarea post-recoltare și pregătirea înainte de consum, cum ar fi spălarea și uscarea, reacția enzimatică și albirea sau gătitul, printre altele, s-au dovedit că reduc semnificativ concentrația de iod și metale grele din algele marine, afirmă autorii studiului.

    Ei au simulat impactul climatic al unor ipotetice războaie nucleare SUA-Rusia și India-Pakistan și au spus că rezultatul ar fi răcirea globală, cu gheața mării extinzându-se în comunitățile de coastă.

    Recuperarea oceanului, conform studiului respectiv, ar fi foarte lentă, timp de decenii la suprafață și sute de ani în adâncime, cu mii de ani în ape mai reci, cum ar fi Arctica.

    14 FEBRUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului.
    Filmul spune povestea fraților Luca și Ana care locuiesc în ţări diferite după divorţul părinţilor și se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină, provocând panică.
    Cel mai longeviv eveniment de acest gen din România, Târgul de carte Gaudeamus, Bucureşti 2023, are loc în perioada 22 – 26 noiembrie 2023, în Pavilionul Central al Complexului Romexpo.
    O poveste sensibilă, atent și estetic construită, despre o prietenie pasională care se întinde de-a lungul unui deceniu turbulent, marcat de revolte.
    Întrebarea cea mai dificilă pe care TÓTEM o ridică la fileu spectatorilor este „cum discuți cu un copil despre moarte, mai ales atunci când ea urmează să-i jertfească una dintre cele mai importante persoane din viață?”. Răspunsul este unul complex, dificil și frecvent evitat.
    Un cutremur cu magnitudinea Mww 6.8 a lovit regiunea Marrakesh-Safi din Maroc pe 8 septembrie 2023, la 22:11 UTC (23:11 ora României).