Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Martie a bătut recordul de căldură în lume pentru a 10-a lună consecutiv

    Pământul a adăugat încă o lună fierbinte acestui an, martie fiind considerată cea mai fierbinte înregistrată pe tot globul.



    Martie a bătut recordul de căldură în lume pentru a 10-a lună consecutiv. Foto: Wikinotícias


    Conform datelor Centrului European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu, cu o temperatură medie de 14,14°C, cu 0,73°C peste valoarea medie 1991-2020 luna trecută a bătut recordul mondial de 10 luni la rând.

    Se estimează că luna a fost cu aproximativ 1,68°C mai caldă decât media preindustrială din 1850-1900.

    Privind peste continente, Africa și America de Sud au avut cel mai fierbinte martie din istorie, în timp ce Europa a văzut al doilea martie cel mai fierbinte.

    În schimb, părți din vestul Americii de Nord, Asia Centrală și Australia de Vest au fost mai reci decât media lunii trecute.

    Conform prognozei anuale de temperatură globală de la Centrele Naționale de Informare a Mediului (NCEI) ale NOAA, există o șansă de 55% ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat și o șansă de 99% ca acesta să se situeze printre primii cinci înregistrați.

    Acoperirea globală a gheții a fost scăzută: la nivel global, acoperirea de gheață de mare polară a fost clasată ca a opta cea mai mică întindere înregistrată vreodată.

    Întinderea gheții marine arctice a fost ușor sub medie (155600 de kilometri pătrați), în timp ce extinderea gheții de mare a Antarcticii a fost semnificativ sub medie (la 906496 de kilometri pătrați), clasându-se ca a cincea cea mai mică acoperire înregistrată.

    Activitatea tropicală a fost sub medie: au avut loc patru furtuni în întreaga lume în martie, scăzând sub media 1991-2020 de șase.

    Singura furtună majoră a fost ciclonul tropical Neville, care a adus valuri înalte pe coasta de nord-vest a Australiei.

    Au mai fost două furtuni în sudul Oceanului Indian care au afectat Africa, furtuna Filipo a adus vânturi puternice și ploi torenţiale în Mozambic, iar furtuna Gamane a adus vânturi puternice și ploi în Madagascar.

    17 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale.
    Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a lovit Taiwanul miercuri, provocând întreruperi majore de curent și prăbușirea parțială a mai multor clădiri din estul Taiwanului. Cel puțin șapte persoane au murit și peste 700 au fost rănite.
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
    Parlamentarii federali din Australia examinează amenințarea furnicilor de foc invazive, care pot ucide oameni și animale și pot reprezenta un pericol mai mare pentru Australia decât iepurii, broaștele de trestie, vulpile, cămilele, câinii sălbatici și pisicile sălbatice la un loc.
    Imaginați-vă un eveniment catastrofal care ar bloca lumina Soarelui, cum ar fi erupția unui vulcan mare sau chiar un război nuclear. O echipă internațională de cercetători afirmă că sunt necesare surse de hrană rezistente pentru a salva omenirea de foame în cazul unui astfel de eveniment, și că algele marine ar putea fi soluția.
    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului.