Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Cipul bioelectronic detectează vitaminele C și D din salivă în mai puțin de 20 de minute

    Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au dezvoltat un cip bioelectronic capabil să detecteze simultan vitaminele C și D din fluidele corpului.



    Cipul bioelectronic detectează vitaminele C și D din salivă în mai puțin de 20 de minute. Dispozitivul încorporează doi senzori diferiți, care folosesc curent electric pentru a detecta fiecare dintre substanțe. Imagine: Martins, Thiago S. et al./ACS Applied Nano Materials


    Flexibil si usor de folosit, poate fi adaptat pentru a deveni un dispozitiv purtabil, contribuind la o alimentatie personalizată.

    Vitaminele C și D sunt considerate micronutrienți care susțin imunitatea, deoarece participă la căile metabolice implicate în lupta împotriva virușilor și bacteriilor.

    Monitorizarea nivelurilor lor în organism este importantă pentru că asigură prezența lor la valori considerate sănătoase – nici prea mult, nici prea puțin.

    Cu toate acestea, metodele disponibile în prezent pentru aceasta necesită echipamente de laborator costisitoare, operate de profesioniști de specialitate și necesită recoltare de sânge, pe lângă generarea de deșeuri care pot fi dăunătoare.

    O altă dificultate este detectarea și analizarea acestor două vitamine în același timp, folosind același volum de probă.

    Pentru a simplifica acest proces, cercetătorii de la Institutul de Fizică din São Carlos, Universitatea din São Paulo, din Brazilia, au folosit resurse accesibile, relativ ieftine, cum ar fi carbonul, și protocoale operaționale rapide pentru a dezvolta un cip electrochimic care permite auto-monitorizarea micronutrienților.

    De unică folosință, dispozitivul încorporează doi senzori diferiți, care folosesc curent electric pentru a detecta fiecare dintre substanțe.

    În cazul vitaminei D, senzorul este realizat din nitrură de carbon grafitic și nanoparticule de aur și conține un strat de anticorpi anti-25(OH)D3, iar pentru vitamina C senzorul este făcut din nanoparticule de carbon și acționează ca un senzor electrocatalitic.

    Cipul se conectează la un dispozitiv electronic portabil similar unui glucometru, se introduce o probă de salivă sau ser de sânge și se așteaptă semnalele electrice care indică prezența vitaminelor și nivelul acestora. Rezultatul se obține în mai puțin de 20 de minute.

    Acest lucru face ca cipul să fie practic și eficient, ceea ce face posibilă utilizarea lui direct la punctul de îngrijire. În plus, datorită flexibilității sale, poate fi adaptat pentru senzori portabili, aplicabili direct pe piele.

    Selectivitatea și specificitatea dispozitivului au fost confirmate prin experimente de control, menite să evalueze potențialele interferențe de la substanțele care se găsesc în mod normal în serul uman și probele de salivă, cum ar fi vitamina B12, vitamina B6, vitamina B1, vitamina B3, glucoză, clorură de potasiu etc.

    Cercetătorii consideră că domeniul de aplicabilitate al dispozitivului se poate extinde pentru a detecta și alți biomarkeri, inclusiv cei legați de diferite tipuri de cancer.

    12 APRILIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.
    Inginerii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un nou cip care folosește undele luminoase în locul energiei electrice, pentru a efectua calculele complexe esențiale în inteligența artificială.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge, din Statele Unite, au dezvoltat o nouă modalitate de a încapsula materiale pe bază de hidrat de sare în fibrele polimerice, printr-un proces de tragere coaxială.
    Microsoft a anunțat existența unei vulnerabilități, numită CVE-2023-36884, în mai multe versiuni de Windows și Office.
    Compania Alef Aeronautics, din Statele Unite, a obținut autorizațiile necesare pentru a efectua teste rutiere și aeriene cu mașina sa electrică zburătoare, Model A
    Oamenii de știință au descoperit că o mică modificare a tehnologiei de fabricație a crescut performanța într-un tip de baterie cu electrolit solid pentru vehicule electrice.