Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Vitamina D ar putea încetini scleroza multiplă

    GH. MANOIU | 19 NOIEMBRIE 2023

    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.


    În stadiul incipient, nivelul de vitamina D a fost asociat cu severitatea bolii şi cu viteza de evoluţie.

    Scleroza multiplă este o boală a sistemului nervos central, care duce la probleme privind controlul şi tăria sistemului muscular, precum şi cu vederea, echilibrul şi gândirea.

    Aproximativ 2,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală.

    Studiul s-a făcut pe 465 de pacienţi din 20 de ţări, măsurând nivelul de vitamina D la debutul simptomelor şi la intervale regulate pe o perioadă de 2 ani. Rezultatele au fost apoi corelate cu simptomele şi cu progresia bolii pe o perioadă de cinci ani.

    Concluzia a fost că în stadiu precoce, pacienţii cu niveluri adecvate de vitamina D au avut o rată cu 57% mai mică de noi leziuni cerebrale, o rată de recidivă cu 57% mai mică şi o creştere anuală în volum a leziunilor mai mică cu 25%, decât pacienţii cu niveluri scăzute de vitamină.

    Pierderea în volum a creierului, care este un indicator principal de handicap, a fost de asemenea mai mică.

    Rezultatele sugerează că vitamina D are un puternic rol de protecţie asupra procesului care stă la baza sclerozei multiple.

    Beneficiile vitaminei par să fie legate de cele ale interferonului beta-1b, un medicament foarte eficient în încetinirea bolii.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda.
    Cercetătorii de la Universitatea din Idaho, Statele Unite, încearcă să dezvolte o modalitate de a izola elementele chimice prezente în bere, care ar putea vindeca anumite boli.
    Cercetătorii de la Plant & Food Research din Noua Zeelandă au identificat compuşi prezenţi în morcovi şi pătrunjel care ar putea creşte eficienţa tratamentelor de chimioterapie.
    Un nou studiu arată că un grup de medicamente utilizate pe scară largă ca analgezice, pot creşte riscul de a avea atac de cord.
    Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center au ajuns la concluzia că acumularea de cupru în creier este unul dintre factorii de mediu principali care declanşează şi favorizează evoluţia bolii Alzheimer, prin împiedicarea curăţării celulare şi accelerarea acumulării de proteine toxice.
    Sindromul oboselii cronice nu este o boală psihologică, ci biologică, afirmă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite.