Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Substanţele din sânge prezic declinul creierului

    Oamenii de ştiinţă au descoperit o substanţă chimică în sânge care indică dacă va avea o scădere în funcţionarea creierului. Cazurile de demenţă la nivel global s-ar putea tripla până în 2050 şi nu există nici un tratament.



    Substanţele din sânge prezic declinul creierului. Foto: National Cancer Institute


    Căutând primele semne ale bolii Alzheimer, cercetătorii au analizat nivelurile a 1129 proteine ​​care circulă în sânge la mai mult de 200 de gemeni.

    Rezultatele au fost comparate cu datele din testele funcţiilor cognitive şi s-a constatat că nivelul proteinei MAPKAPK5 are tendinţa să fie mai mic la acele persoane la care funcţionarea creierului a scăzut.

    MAPKAPK5 este implicată în transmiterea mesajelor chimice în organism şi legătura sa cu declinul cognitiv este neclară, dar poate dura mai mult de un deceniu de la primele schimbări din creier pînă la simptomele de pierdere a memoriei, confuzie şi modificări de personalitate.

    Este dificil să inversezi 20 de ani de potenţială deteriorare a creierului şi de aceea procesul de tratatre ar trebui început mai devreme.

    Pentru aceasta este nevoie de un test de sânge care să spună dacă trebuie tratată boala Alzheimer sau nu.

    17 FEBRUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători a descoperit un nou mecanism molecular responsabil de efectele antiobezitate ale administrării de melatonină, un hormon secretat în timpul întunericului nopţii de glanda pineală.
    Este posibil ca cei care suferă de boala Alzheimer să nu-şi fi pierdut amintirile, ci doar să aibă dificultăţi la accesarea lor, şi un posibil tratament le-ar putea face din nou accesibile.
    Un studiu realizat de Universitatea Oxford, a arătat că o creştere a consumului de acizi graşi omega-3 care se găsesc în uleiul de peşte şi alte fructe de mare, ajută copiii să aibă un somn mai bun.
    Oamenii de ştiinţă de la Gurdon Institute din Cambridge au dat naştere la forme primitive de spermă artificială şi ovule din celule stem, într-o performanţă medicală care ar putea schimba înţelegerea bolilor legate de vârstă şi a problemelor de fertilitate.
    Dacă, până acum, schizofrenia a fost legată de factori de mediu şi genetici, un nou studiu realizat la Şcoala de Medicină Veterinară a Universităţii din Pennsylvania, leagă o cincime din cazurile temutei maladii, de infectarea cu Toxoplasma gondii, un parazit transmis prin sol, carne insuficient gătită şi fecale de pisică.
    Cercetatorii de la University of California Irvine, din Statele Unite, au studiat extractul din Rhodiola rosea, planta utilizata de secole in Europa si Asia de nord pentru efectul sau antistres, si au constatat ca el creste speranta de viata la musculitele de fructe cu aproape 24%.