Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Schizofrenia, legată de un parazit

    Dacă, până acum, schizofrenia a fost legată de factori de mediu şi genetici, un nou studiu realizat la Şcoala de Medicină Veterinară a Universităţii din Pennsylvania, leagă o cincime din cazurile temutei maladii, de infectarea cu Toxoplasma gondii, un parazit transmis prin sol, carne insuficient gătită şi fecale de pisică.



    Chist de Toxoplasma gondii in creier.


    Infecţia cu Toxoplasma este foarte comună, chiar dacă numai un procent mic de oameni suferă consecinţe negative. Marea majoritate nici nu sunt conştienţi de ea.

    În cazurile de factori asociaţi, HIV sau alte boli ce slăbesc sistemul imunitar, se poate ajunge la encefalită, care poate fi mortală.

    Deşi s-a crezut că cei mai mulţi oameni nu suferă efecte adverse de la infecţia cu toxoplasma, studiile recente au demonstrat că există efecte, inclusiv o asociere cu schizofrenia, deoarece parazitul ajunge la creier.

    Unele medicamente antipsihotice pot opri parazitul de la reproducere.

    Studiile făcute pe teren şi în laborator au arătat că infecţia determină modificări de comportament şi personalitate.

    Cu cât creşte numărul de infectări cu toxoplasma într-o ţară, cu atât mai mare este şi incidenţa de schizofrenie.

    Calculele epidemiologice au arătat că, dacă s-ar opri infecţiile cu acest parazit, s-ar putea preveni o cincime din toate cazurile de schizofrenie.

    17 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Appalachian State University Human Performance Laboratory, Statele Unite, au descoperit că planta Rhodiola rosea protejează alergătorii de maraton împotriva infecţiei virale.
    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.
    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.
    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda.
    Cercetătorii de la Universitatea din Idaho, Statele Unite, încearcă să dezvolte o modalitate de a izola elementele chimice prezente în bere, care ar putea vindeca anumite boli.
    Cercetătorii de la Plant & Food Research din Noua Zeelandă au identificat compuşi prezenţi în morcovi şi pătrunjel care ar putea creşte eficienţa tratamentelor de chimioterapie.