Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un compus găsit în struguri şi vin roşu ajută la prevenirea pierderilor de memorie

    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.



    Struguri roşii.


    Un studiu făcut la Texas A&M Health Science Center College of Medicine arată că resveratrolul, un antioxidant care se găseşte în pielea de culoare roşie a strugurilor, precum şi în vinul roşu, arahide şi unele fructe de pădure, are efecte pozitive asupra hipocampusului, o zonă a creierului care este critică pentru funcţii cum ar fi memoria, învăţarea şi starea de spirit.

    Tratamentul cu resveratrol a avut beneficii evidente în ceea ce priveşte învăţarea, memoria şi starea de spirit la animale de laborator.

    Neurogeneza (creşterea şi dezvoltarea neuronilor) s-a dublat la animalele care au primit resveratrol, comparativ cu cele din lotul de control.

    Cele tratate cu resveratrol au avut, de asemenea, o creştere semnificativă a vascularizării, indicând îmbunătăţirea fluxului de sânge şi au avut un nivel mai scăzut de inflamaţie cronică în hipocampus.

    Deoarece şi oamenii şi animale arată o scădere a capacității cognitive după vârsta de mijloc, concluziile pot avea implicaţii pentru tratarea pierderi de memorie la vârstnici.

    Resveratrolul poate fi chiar capabil de a ajuta persoanele cu afecţiuni neurodegenerative severe, cum ar fi boala Alzheimer.

    Urmează studierea mecanismelor moleculare care stau la baza funcţiei cognitive îmbunătăţite în urma tratamentului cu resveratrol.

    De asemenea, se vor efectua studii pentru a vedea dacă dozele mai mici de resveratrol din dietă, administrate pentru perioade prelungite, ar oferi beneficii similare.

    27 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.
    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda.
    Cercetătorii de la Universitatea din Idaho, Statele Unite, încearcă să dezvolte o modalitate de a izola elementele chimice prezente în bere, care ar putea vindeca anumite boli.
    Cercetătorii de la Plant & Food Research din Noua Zeelandă au identificat compuşi prezenţi în morcovi şi pătrunjel care ar putea creşte eficienţa tratamentelor de chimioterapie.
    Un nou studiu arată că un grup de medicamente utilizate pe scară largă ca analgezice, pot creşte riscul de a avea atac de cord.
    Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center au ajuns la concluzia că acumularea de cupru în creier este unul dintre factorii de mediu principali care declanşează şi favorizează evoluţia bolii Alzheimer, prin împiedicarea curăţării celulare şi accelerarea acumulării de proteine toxice.