Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    Ashramul Swami Dayananda, Rishikesh, India

    Arsha Vidya Gurukulam sunt instituții pentru învățături vedice fondate de Swami Dayananda Saraswati (1930 – 2015). Arsha Vidya inseamna in traducere literala “cunoașterea înțelepților.” Gurukulam este un centru de învățătură care a evoluat dintr-o tradiție veche a perioadei vedice.



    Ashramul Swami Dayananda

    Localizare

    Centre principale sunt în Tamil Nadu, India, în Pennsylvania, Statele Unite, iar un alt ashram principal, Arsha Vidya Pitham (Swami Dayananda Ashram)1 este situat în Rishikesh.

    Peste 60 de alte centre se afla în India și în străinătate.


    Istoric

    Swami Dayananda Ashram a fost înființat în 1967 și extins în 1982, când a primit și numele oficial Arsha Vidya Pitham.

    După moartea lui Swami în 2015, la ashram a fost construit un altar, care conține Dayanandesvara, un lingam consacrat 2 pentru devoți, precum și forma lui Swami transformată într-o statuie.

    Câțiva adepți și asceți au continuat să răspândească învățăturile lui Dayananda, iar unii și-au înființat propriile ashramuri.

    Caracteristici

    De la înființarea sa, Swami Dayananda Ashram a oferit un mediu de tip academic pentru a studia Advaita Vedānta, limba sanskrită, Veda, sistemul hatha yoga și meditația, precum și medicina tradițională ayurveda și astrologia.

    Cursurile au o durată de la câteva zile până la trei ani, iar instruirea este în limba engleză. Studenții avansați studiază textele originale în sanskrită.

    Ashramul are o librărie, facilități moderne pentru luat masa, precum și o sală de curs pentru 250 de persoane.

    Există o bibliotecă cu peste 5000 de titluri de gramatică și filozofie, precum și colecțiile personale ale lui Swami Dayananda Saraswati.

    Editura Sri Gangadhareswar Trust, produce cărți despre vedanta, hinduism, filozofia și literatura hindusă, gramatica lui Panini, istoria Indiei și subiecte înrudite.

    Templul lui Gangadhareswar3, este situat aproape de Gange, fiind dedicat lui Shiva.

    Retrageri

    Pe tot parcursul anului, au loc retrageri orientate pe vedanta, yoga și alte subiecte predate de profesorii Arsha Vidya.

    Programul zilnic începe la ora 5:30 cu Temple Puja (o oră), apoi continuă cu meditație (45 minute), mic dejun, curs de vedanta (o oră), curs de incantări in sanskrită (30 min.), curs de limba sanskrită (o oră), prânz, seva (munca voluntară), alt curs de vedānta, temple puja, cina și se termină cu satsang.4

    Sărbători

    Anual are loc comemorarea atingerii stării mahāsamādhi de către Swami Dayananda Saraswati.

    În tradițiile hinduse sau yoghine, mahāsamādhi, marele și finalul samādhi, este actul de a părăsi în mod conștient și intenționat corpul în momentul morții.

    Conform acestei credințe, un yoghin (bărbat) sau yogini (femeie) realizat și iluminat (jivanmukta), care a atins starea de nirvikalpa samādhi, poate ieși în mod conștient din corpul său și poate obține Iluminarea, adesea în timp ce se află într-o stare meditativă profundă și conștientă.

    De știut

    Ashramul nu acceptă cereri de ședere în ashram de la persoane care vin pentru turism sau în orice alte scopuri decât cele acceptate oficial.

    În ashram vizitatorii trebuie să urmeze dieta vegetariană. Nu sunt permise animale de companie în interiorul ashramului. Ashramul își rezervă dreptul de a cere oricărui vizitator să elibereze camera dacă există vreo încălcare a regulilor.

    Conform tradiției, învățăturile sunt oferite gratuit. Cu toate acestea, se așteaptă ca donații rezonabile să acopere costul cazării și hranei.

    Note

    1. Pīṭha înseamnă „centru religios” sau „loc al divinității”.

    2. A lingam (sanskrită: liṅga, lit. „semn, simbol sau semn”), uneori numit linga sau Shiva linga, este o reprezentare abstractă a lui Shiva. Termenul „lingam” se regăsește de asemenea în textele sanskrite cu sensul de „dovadă” a existenței lui Dumnezeu. În tradițiile Shaiva, lingam-ul este considerat o formă de iconografie spirituală.

    3. Gangadhareswara înseamnă Domnul (Iśvara) care împodobește (dhara) Ganga (Gangele).

    4. Satsang este un cuvânt sanskrit care înseamnă „a aduna împreună pentru adevăr” sau, mai simplu, „a fi cu adevărul”. Satsang este o audiență la un satguru pentru instruirea religioasă.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Chilia lui Ambrozie, locul unde a trăit sihastrul vreme de 55 de ani, este astăzi monument istoric şi o frumoasă şi interesantă destinaţie turistică.
    Manastirea Ciolanu este situata in vecinatatea localitatii Magura, judetul Buzau. Este atestata documentar din secolul al XVI-lea. Are doua biserici, una la intrare, numita Biserica din Vale si o alta, mai veche, la cativa zeci de metri mai sus, numita Biserica din Deal.
    Catedrala Sfantul Stefan (Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena. Forma pe care o vedem astazi, in stil romanic si gotic, a fost construita pe timpul lui Rudolf IV (1339–1365) pe ruinele a doua biserici. Este cea mai importanta cladire religioasa din Viena.
    În apropiere de Ion Corvin, un sat din județul Constanţa, există o peşteră care este considerată a fi primul lacaş de cult creştin din România. Legenda locului spune că, în urmă cu două mii de ani când apostolul Andrei a ajuns în Dacia, el a locuit pentru o vreme în această peşteră.
    Vestigiile rupestre din Munţii Buzăului sunt răspândite pe o distanţă de peste 80 km, mai ales în împrejurimile comunelor Bozioru, Colţi, Cozieni şi Brăeşti. Alte amenajări similare mai sunt și pe raza comunelor Cătina şi Sibiciu, precum şi pe raza oraşului Nehoiu.
    Bisericuţa lui Iosif reprezintă cea mai importantă şi mai bine conservată dintre sihăstriile din zona satelor Aluniş-Nucu. Cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere săpată în stâncă. Prezenţa peştelui ca simbol deasupra intrării conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.