Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    Bisericuţa lui Iosif, judeţul Buzău



    Peştera lui Iosif, judeţul Buzău.


    Bisericuţa lui Iosif, cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere goală săpată în stâncă. La începutul secolului 15, aici s-a nevoit, timp de zeci de ani, Cuviosul Iosif, unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului. Ceilalţi trei călugări isihaşti sunt Dionisie, Arsenie şi Agaton.

    Dar, prezenţa peştelui ca simbol paleocreştin deasupra intrării în Bisericuţa lui Iosif, conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.

    Bisericuţa lui Iosif reprezintă cea mai importantă şi mai bine conservată dintre sihăstriile din zona satelor Aluniş-Nucu. După ce s-a nevoit la Sihăstria Fundătura, Cuviosul Iosif s-a aşezat în peştera care îi poartă numele, peşteră pe care a mărit-o adăugându-i şi două ferestre.

    Sihaştrii din Valea Bordeiului, care se nevoiau în mici bordeie de lemn şi pământ risipite pe toată valea, de pe munţii Martirie, Cicilia şi Crucea Spătarului, se adunau în jurul Cuviosului Iosif pentru a învăţa tainele rugăciunii şi liniştirii inimii.

    După moartea Cuviosului Iosif, bisericuţa a fost locuită timp de secole de alţi sihaştrii, prima atestare documentară a Bisericuţei lui Iosif fiind din 1587, iar ultima din 1733.

    Alte vestigii rupestre din zona Aluniş-Nucu sunt: Schitul Porfirie - Fundul Peşterii, Agatonul Nou, Agatonul Vechi, Schitul Fundatura, Bucătăria, Ghereta, Piatra Îngăurită, Chilia lui Dionisie Torcătorul, Biserica Aluniş.

    Localizare

    Bisericuţa lui Iosif se află relativ aproape de Chilia lui Dionisie Torcătorul, fiind situată la baza unei stânci piramidale din Valea Bordeiului, în vârful ramificaţiei dinspre culmea Crucea Spătarului, la aproximativ 3 km de satul Nucu, comuna Bozioru, judeţul Buzău.

    Coordonatele GPS pentru Bisericuța lui Iosif: N45° 25.608 E26° 26.397 sau în grade-minute-secunde: 45°25’36.5″N 26°26’23.8″E sau în format zecimal, 45.426800N 26.439950E

    Bisericuța lui Iosif în imagini



    Intrarea în Peştera lui Iosif.



    Interiorul Peşterii lui Iosif.



    Peştera lui Iosif se află la baza unei stânci piramidale.


    CĂTĂLIN KISLINGER




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Mănăstirea Corbii de Piatră este un ansamblu rupestru din secolul 14, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab.
    Minoritenkirche, sau Biserica Minoritilor din Viena este o biserica romano-catolica foarte veche in Innere Stadt (Orasul Vechi). Mai este cunoscuta si ca Chiesa dalla torre decapitata (Biserica cu turn decapitat). Minoritenkirche se afla in apropierea palatului Hofburg, in Minoritenplatz (Piata Minoritilor). Biserica a fost numita Santa Maria Maggiore dupa basilica papala Santa Maria Maggiore din Roma.
    Cunoscuta drept Salzburgen Dom, este una dintre atractiile turistice cele mai importante ale orasului Salzburg. Aici a fost botezat Mozart.
    Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc plin de istorie şi cu o bogată încărcătură religioasă. Schitul Cetăţuia Negru-Vodă, vechea denumire a mănăstirii, nu se ştie exact cînd a fost construit, dar tradiţia locală vorbeşte despre ctitorul Negru Vodă.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.
    Mănăstirea Rupestră Basarabov sau Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov este locul unde a trăit cel care va fi numit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mănăstirea se află în Bulgaria, la aproximativ 87 km de Bucureşti şi la aproximativ 24 km de Giurgiu.