Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    Biserica din munte

    Satul Alunis se afla la aproximativ 150 km de Bucuresti. Localitatea este inconjurata de numeroase vestigii foarte vechi. Printre acestea se afla si o biserica care dateaza din anul 1274.

    Biserica Alunis a fost sapata intr-un masiv stancos de catre doi ciobani, Vlad si Simion, pe la anul 1274. Biserica este atestata documentar la anul 1351 si a fost schit de calugari pâna la 1871.

    Intre anii 1840 si 1850 se construieste la intrarea in biserica, pridvorul de lemn. Acesta se afla in exteriorul stancii si este perpendicular pe biserica sapata in piatra. Langa biserica, se mai afla trei incaperi sapate, de asemenea, in stanca. Aceste incaperi au servit drept chilii pentru calugari.

    Localizare

    Satul Alunis, comuna Colti, Judetul Buzau, la 62 km distanta de Buzau si 150 km de Bucuresti. Coordonate GPS: 45.4088622 Nord, 26.4135561 Est

    Cum se ajunge la biserica de la Alunis

    Cu masina: DN 10, Buzau - Patarlagele - Sibuciul de Sus - Valea Sibiciului - Colti - Alunis. Drumul spre satul Alunis nu este asfaltat. Pe timp nefavorabil, accesul cu autoturismul spre acest sat poate fi o problema.

    Ce se mai poate vedea in zona

    Muzeul Chihlimbarului din comuna Colti. Program zilnic intre orele 9:00-17:00.

    Vestigiile rupestre din zona Alunis-Nucu. Unele vestigii au o istorie milenara, spre exemplu Fundul Pesterii este data din secolele 6-4 i.e.n. In decursul timpului, o parte dintre ele au fost consemnate in documente vechi de sute de ani.

    Principalele vestigii rupestre:

    Chilia lui Dionisie Torcatorul

    Fundul Pesterii (Pestera)

    localizare: 2 km vest de localitatea Nucu, cam la 150 m de Chilia lui Dionisie Torcatorul.
    datare: secolele 6-4 i.e.n, epoca bronzului.
    inscriptii: sabii scurte de tip akinakes, folosite de sciti si persi; vârfuri de lance si sageti; cruci si inscriptii in alfabet chirilic, din epoca feudala.

    Pestera lui Iosif (Piatra Ingăurită)

    localizare: 3 km de satul Nucu, Valea Bordeiului, in varful ramificatiei dinspre culmea Crucea Spatarului.
    datare: secolele 3-4 e.n.
    inscriptii: deasupra intrarii este incizat un peste, simbol anterior crestinismului.

    Agatonul Nou

    localizare: 5 km de satul Nucu, pe Culmea Spatarului.
    datare: anul 1580.
    inscriptii: foarte multe inscrisuri, din diferite perioade. Un pomelnic in altar cu numele domnitorului Neagoe Basarab.

    Sub podeaua de piatra se afla o camera in care se ascundeau fetele in timpul navalirii tatarilor (Camera Fetelor).

    Agatonul Vechi (Dărămatura)

    localizare: 5 km de satul Nucu, pe Culmea Spatarului.
    datare: secolul 16.

    Fundatura

    localizare: 2 km de satul Nucu, intre culmile muntoase Crucea Spatarului si Muntele lui Martirie.
    datare: mentionat intr-un document din 1678

    Bucataria

    localizare: 7 km nord de satul Nucu, pe versantul de nord-vest al Culmii Crucea Spatarului
    datare: secolul 16.

    Ghereta

    localizare: 7 km de satul Nucu, pe versantul de nord al inaltimii Piatra Soimului.
    datare: secolele 16-17.

    De retinut

    • deoarece in vestigiile rupestre din zona Alunis-Nucu s-a gasit inscriptionate simboluri anterioare sau de la inceputul crestinismului - aceasta zona este comparata cu Muntele Athos.

    • zona satului Colti este locul unde vin in transhumanta ciobanii din Muntenia, Moldova si Transilvania. Se spune ca in aceasta zona s-a nascut balada Miorita.

    • Acum aproximativ 700 de ani, mai exact intre anii 1346-1371, in Tara Romaneasca patrund calugarii misionari isihasti din Asia Mica si Dobrogea.

    Unul dintre cele mai importante locuri de practica ascetica isihasta a fost Subcarpatii Buzaului, in special zona care se intindea intre satele Nucu, Alunis si Colti, din judetul Buzau. Sihastrii din aceste locuri practicau isihasmul in mici grote rupestre sapate cu dalta in stanca.

    Unii asceti nu-si mai paraseau pestera pana la moarte. Altii isi sapau chilii la patru-cinci metri inaltime. Acestia isi primeau cele necesare traiului de la ucenici, cu ajutorul unei franghii. Pentru coborat foloseau o scara din lemn.

    Un documentar de CATALIN KISLINGER




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Chilia lui Dionisie Torcătorul se află la aproximativ 3 km de satul Nucu, judetul Buzău. În această chilie, acum aproape 700 de ani, a trăit şi a practicat isihasmul, Dionisie Torcătorul, unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului.
    Ostrog, este o mănăstire creştin-ortodoxă, situată pe un fundal aproape vertical, pe stânca Ostroska Greda, cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru şi din Balcani, pentru trei religii: catolici, ortodocşi şi musulmani. Un miracol construit de natură şi oameni.
    Langa Sinca Veche, in dealul Plesu, se afla o grota cu mai multe incaperi. Pe peretii grotei, inca se mai vad urmele lasate de uneltele folosite la sapatul in piatra. Unii cercetatori sustin ca aceste vestigii sunt din perioada dacica sau chiar predacica, deoarece pe unii pereti se pot vedea inscriptii necrestine, intr-o limba necunoscuta.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Mănăstirea Rupestră Basarabov sau Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov este locul unde a trăit cel care va fi numit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mănăstirea se află în Bulgaria, la aproximativ 87 km de Bucureşti şi la aproximativ 24 km de Giurgiu.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.