Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    De vazut in Salzburg

    Catedrala Sfantul Rupert si Virgil


    Catedrala Sfantul Rupert si Virgil, cunoscuta drept Salzburgen Dom in germana, este una dintre atractiile turistice cele mai importante ale orasului Salzburg. Aici a fost botezat Mozart.

    Prima catedrala a fost consacrata in anul 774 de abatele si episcopul Virgil, venit din Irlanda. In 842, cladirea a ars, fiind lovita de un traznet. Reconstruirea a inceput trei ani mai tarziu.

    In secolele XI-XII catedrala a fost modificata si a suferit cel putin trei campanii de constructie si reconstructie la inceputul Evului Mediu.

    In 1598, biserica a fost sever afectata de un incendiu si dupa cateva incercari esuate de restaurare, cladirea a fost in cele din urma demolata de arhiepiscopul Wolf Dietrich, care era un admirator al arhitecturii italiene baroce.

    Wolf Dietrich a angajat arhitectul italian Vincenzo Scamozzi pentru a proiecta planul noii catedrale, dar constructia acesteia a fost inceputa abia de succesorul lui Wolf Dietrich, arhiepiscopul Markus Sitticus von Hohenems. Acesta a pus piatra de temelie a noii catedrale in 1614.

    Constructia avea sa dureze 15 ani, si noua catedrala a fost realizata dupa un proiect realizat de Santino Solari, care a adus modificari majore planului original al lui Scamozzi. Noua catedrala a fost consacrata pe 25 septembrie 1628 de arhiepiscopul Paris Lodron.

    Pe 16 octombrie 1944, o bomba a distrus domul catedralei. Reparatiile au durat destul de mult, probabil datorita dificultatilor din perioada de dupa razboi, iar catedrala a fost redeschisa pe 1 mai 1959.

    BOGDAN FLORIN PAUL




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc plin de istorie şi cu o bogată încărcătură religioasă. Schitul Cetăţuia Negru-Vodă, vechea denumire a mănăstirii, nu se ştie exact cînd a fost construit, dar tradiţia locală vorbeşte despre ctitorul Negru Vodă.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.
    Mănăstirea Rupestră Basarabov sau Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov este locul unde a trăit cel care va fi numit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mănăstirea se află în Bulgaria, la aproximativ 87 km de Bucureşti şi la aproximativ 24 km de Giurgiu.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Langa Sinca Veche, in dealul Plesu, se afla o grota cu mai multe incaperi. Pe peretii grotei, inca se mai vad urmele lasate de uneltele folosite la sapatul in piatra. Unii cercetatori sustin ca aceste vestigii sunt din perioada dacica sau chiar predacica, deoarece pe unii pereti se pot vedea inscriptii necrestine, intr-o limba necunoscuta.
    Ostrog, este o mănăstire creştin-ortodoxă, situată pe un fundal aproape vertical, pe stânca Ostroska Greda, cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru şi din Balcani, pentru trei religii: catolici, ortodocşi şi musulmani. Un miracol construit de natură şi oameni.