Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Aur din cenuşa cărbunilor arşi

    Cercetătorii de la Amur Scientific Centre din Blagoveschensk, Rusia, au creat un dispozitiv care ar putea extrage până la un gram de aur din fiecare tonă de cărbune ars.



    Aur nativ.


    Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în special cărbunii bruni din Orientul Îndepărtat şi Siberia, conţin multe elemente preţioase.

    Fiecare tonă de carbune din regiunea Amur, conţine aproximativ un gram de aur, dar şi argint, platină, precum şi alte metale, care ajung prin ardere în atmosferă.

    Principiul de funcţionare al dispozitivului este acela că fumul de cărbune ars trece printr-un sistem de curăţare: mai întâi impurităţile sunt spălate cu apă, apoi sunt capturate de filtre speciale. De aici, concentratul aurifer poate fi trecut la rafinare.

    Dispozitivul creat poate fi montat pe cazanele de ardere a cărbunelui în centralele care furnizează apă caldă şi căldură către locuinţe sau fabrici. Şi fiecare astfel de centrală arde 1,4 milioane tone de carbune pe an.

    23 DECEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de stiinta de la Universitatile Newcastle si Lincoln au creat un sistem computerizat care permite o navigare autonoma a robotilor mobili bazat pe sistemul vizual al lacustelor.
    Cărbunele din oase arse a fost folosit cu mii de ani în urmă pentru realizarea picturilor rupestre, iar acum va fi utilizat pentru a proteja sonda ESA-NASA Solar Orbiter de strălucirea Soarelui.
    Prima din cele cinci nave de containere de mare capacitate, comandate de China Shipping Container Lines cu sediul în Hong Kong, a fost livrată de constructorul Hyundai Heavy Industries.
    O echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să producă energie electrică din hidrogenul sulfurat aflat în Marea Neagră.
    Oamenii de ştiinţă de la Nanyang Technology University din Singapore au dezvoltat baterii cu încărcare ultra-rapidă, care pot fi reîncărcate cu până la 70 la sută în doar două minute.
    Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare.