Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Sistem de navigare autonoma a robotilor inspirat de lacuste

    GH. MANOIU | 9 FEBRUARIE 2022

    Oamenii de stiinta de la Universitatile Newcastle si Lincoln au creat un sistem computerizat care permite o navigare autonoma a robotilor mobili bazat pe sistemul vizual al lacustelor.



    Roboti inspirati de insecte. Foto: Sergey Kornienko / Wikipedia GNU General Public License.


    Munca lor ar putea sa duca la dezvoltarea de senzori de coliziune a vehiculelor mult mai precisi. Lacustele au un mod aparte de procesare a informatiei prin intermediul semnalelor electrice si chimice, ceea ce le confera un sistem de avertizare, pentru evitarea coliziunilor, foarte rapid si precis.

    Ele au un sistem biologic de prelucrare a datelor foarte rapid, care ar putea fi adaptat la roboti.

    Dezvoltarea de retele neuronale pentru roboti, asemanatoare creierului lacustelor, a permis crearea unui program care sa permita unui robot mobil sa detecteze obiectele care sunt in apropiere si sa le evite.

    Abordarea conventionala era pe baza de radar si infrarosii, ce necesita un proces de prelucrare foarte greoi. Acum s-a avut in vedere ochii lacustelor si sistemul lor neuronal.

    Cercetarile au pornit de la intelegerea creierului, anatomiei, circuitelor si raspunsurilor din creier, si s-au concretizat intr-un sistem vizual de control al motorului, constand din doua detectoare de miscare de tipuri diferite si un generator de comanda a motorului.

    Fiecare detector proceseaza imaginile si extrage indiciile relevante care sunt convertite in comenzi pentru motor.

    In prezent, sistemele de evitare a coliziunilor care sunt implementate la automobilele de lux, au un cost mare si o performanta care nu este tocmai buna Noile cercetari ar putea imbunatati performanta si ar putea sa elimine eroarea umana.

    Studiul va fi dezvoltat cu colaborarea specialistilor de la University of Hamburg din Germania, Tsinghua University si Xi'an Jiaotong University, din China. Concluziile lor vor fi folosite in dezvoltarea viitoare a senzorilor de coliziune a masinilor, in tehnologii de supraveghere si jocuri video.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cărbunele din oase arse a fost folosit cu mii de ani în urmă pentru realizarea picturilor rupestre, iar acum va fi utilizat pentru a proteja sonda ESA-NASA Solar Orbiter de strălucirea Soarelui.
    Prima din cele cinci nave de containere de mare capacitate, comandate de China Shipping Container Lines cu sediul în Hong Kong, a fost livrată de constructorul Hyundai Heavy Industries.
    Cercetătorii de la Amur Scientific Centre din Blagoveschensk au creat un dispozitiv care ar putea extrage până la un gram de aur din fiecare tonă de cărbune ars.
    O echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să producă energie electrică din hidrogenul sulfurat aflat în Marea Neagră.
    Oamenii de ştiinţă de la Nanyang Technology University din Singapore au dezvoltat baterii cu încărcare ultra-rapidă, care pot fi reîncărcate cu până la 70 la sută în doar două minute.
    Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare.