Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Anatomie şi fiziologie

    Căile circulatorii

    Vasele de sânge ale corpului sunt împărțite funcțional în două circuite distincte: circuitul pulmonar și circuitul sistemic.

    Pompa pentru circuitul pulmonar, care circulă sângele prin plămâni, este ventriculul drept.

    Ventriculul stâng este pompa pentru circuitul sistemic, care asigură alimentarea cu sânge pentru celulele tisulare ale corpului.

    Circuitul pulmonar

    Circulația pulmonară1 transportă sângele sărac în oxigen din ventriculul drept la plămâni, unde sângele preia o nouă aprovizionare cu sânge. Apoi returnează sângele bogat în oxigen în atriul stâng2.


    Circuit sistemic

    Circulația sistemică3 asigură alimentarea cu sânge funcțională a întregului țesut. Transportă oxigenul și substanțele nutritive către celule și preia dioxidul de carbon și deșeurile.

    Circulația sistemică transportă sângele oxigenat din ventriculul stâng, prin artere, către capilarele din țesuturile corpului. Din capilarele tisulare, sângele dezoxigenat se întoarce printr-un sistem de vene în atriul drept al inimii.

    Arterele coronare4 sunt singurele vase care se ramifică din aorta ascendentă5. Arterele brahiocefalice, carotida comună stângă și subclavia stângă se ramifică din arcul aortic6.

    Alimentarea cu sânge a creierului este asigurată de arterele carotide interne și vertebrale. Arterele subclaviere asigură alimentarea cu sânge pentru extremitatea superioară.

    Arterele celiace, mezenterice superioare, suprarenale, renale, gonadale și mezenterice inferioare se ramifică din aorta abdominală7 pentru a furniza viscerele abdominale.

    Arterele lombare8 furnizează sânge pentru mușchi și măduva spinării.

    Ramurile arterei iliace externe asigură alimentarea cu sânge pentru extremitatea inferioară. Artera iliacă internă9 alimentează viscerele pelvine.


    Arterele sistemice majore

    Toate arterele sistemice sunt ramuri, direct sau indirect, din aortă.

    Aorta urcă din ventriculul stâng, se curbează posterior și spre stânga, apoi coboară prin torace și abdomen.

    Această geografie împarte aorta în trei porțiuni: aorta ascendentă, arcul arotic și aorta descendentă.

    Aorta descendentă10 este subdivizată în continuare în arota toracică și aorta abdominală.

    Venele sistemice majore

    După ce sângele furnizează oxigen în țesuturi și preia dioxid de carbon, acesta revine la inimă printr-un sistem de vene.

    Capilarele, unde au loc schimburile gazoase, se contopesc în venule și acestea converg pentru a forma vene din ce în ce mai mari până când sângele ajunge fie în vena cavă superioară11, fie în vena cavă inferioară12, care se scurge în atriul drept.

    Circulația fetală

    Majoritatea căilor circulatorii ale unui făt sunt ca cele ale adultului, dar există unele diferențe notabile, deoarece plămânii, tractul gastrointestinal și rinichii nu funcționează înainte de naștere. Fătul își obține oxigenul și nutrienții de la mamă și, de asemenea, depinde de circulația maternă pentru a elimina dioxidul de carbon și deșeurile.

    Cordonul ombilical13 conține două artere ombilicale pentru a transporta sângele fetal către placentă14 și o venă ombilicală pentru a transporta sângele bogat în oxigen și nutrienți de la placentă la făt.

    Ductus venosus permite sângelui să ocolească ficatul imatur în circulația fetală15.

    Foramenul oval și canalul arterios sunt modificări care permit sângelui să ocolească plămânii în circulația fetală.

    Note

    1. Această cale de circulație merge de la ventriculul drept al inimii prin valva semilunară pulmonară până la trunchiul pulmonar care se ramifică în arterele pulmonare drepte și stângi, care merg la plămâni. Aici sângele dezoxigenat își pierde dioxidul de carbon și preia oxigenul și se întoarce în atriul stâng al inimii prin cele patru vene pulmonare.

    2. Două din cele patru camere ale inimii. Atriul sunt cele două camere superioare și se numesc atriul drept și atriul stâng. Fiecare atriu are un apendice extern numit auriculă. Auriculul crește volumul atriului.

    Căptușeala fiecărui atriu este netedă, cu excepția pereților atriali anteriori și a căptușelii celor două auricule, care conțin fascicule musculare proeminente numite musculi pectinati, care conferă auriculelor aspectul aspru. Cele două atrii sunt separate unul de celălalt printr-un sept interatrial intern.

    3. Se referă la transportul de sânge către toate organele tuturor sistemelor corpului. Include tot sângele oxigenat care părăsește ventriculul stâng al inimii prin valva aortică semilunară și merge în aortă și sângele dezoxigenat care se întoarce în atriul drept al inimii prin vena cavă superioară și inferioară după ce a călătorit în toate organele. ale corpului, inclusiv arterele nutritive către plămâni.

    4. Arterele coronare alimentează pereții inimii cu sânge oxigenat. Sângele este livrat către arterele coronare prin aorta ascendentă. Sângele este livrat din arterele coronare către arcul aortei, care trimite sângele către arterele din părțile superioare ale corpului, iar aorta toracică descendentă, care devine aorta abdominală. Aceste artere transportă sângele oxigenat în toate părțile corpului.

    5. Prima secțiune a aortei, care începe din ventriculul stâng al inimii și se extinde până la arcul aortic. Arterele coronare drepte și stângi care furnizează sânge mușchiului inimii provin din aorta ascendentă.

    6. A doua secțiune a aortei după aorta ascendentă. Pe măsură ce continuă din inimă, eliberează trunchiul brahiocefalic și arterele carotide și subclaviere comune stângi.

    Trunchiul brahiocefalic se desparte pentru a forma arterele subclavice drepte și arterele carotide comune drepte, care furnizează sânge la brațul drept și partea dreaptă a gâtului și a capului. Artera carotidă comună stângă și artera subclaviară stângă, a doua și a treia ramuri de pe arcul aortic, îndeplinesc funcții paralele pe partea stângă.

    7. Secțiunea finală a aortei, cea mai mare arteră din corp. Este o continuare a aortei toracice. Începe de la diafragmă și coboară până la punctul în care se termină (prin despărțirea în două pentru a forma arterele iliace comune).

    Aorta abdominală furnizează sânge oxigenat tuturor organelor abdominale și pelvine și picioarelor. Ca și celelalte secțiuni ale aortei (aorta ascendentă, arcul aortic și aorta toracică), aorta abdominală este o entitate anatomică arbitrară. Aorta este o conductă continuă care iese din ventriculul stâng al inimii pentru a transporta sângele în corp. Cu toate acestea, aorta abdominală este o subdiviziune a aortei.

    8. Furnizează sânge mușchilor abdomenului și pereților trunchiului corpului.

    9. Furnizează sânge la coapsă.

    10. Aorta descendentă este partea aortei, cea mai mare arteră din corp, care coboară prin piept și abdomen. Aorta descendentă începe după arcul aortei și se termină prin despărțirea în două artere mari (arterele iliace comune) care merg la picioare. Aorta descendentă, prin convenție, este subdivizată în aorta toracică și aorta abdominală.

    11. Vena mare care transportă sângele de la cap, gât, brațe și piept către inimă.

    12. O venă mare care se varsă în inimă. Transporta sângele de la picioare și de la organele din abdomen și pelvis.

    13. Un cordon care iese din buric și care leagă fătul cu placenta.

    14. Organul care hrănește fătul în curs de dezvoltare în uter.

    15. Aceasta este o cale de circulație temporară care există doar între fătul în curs de dezvoltare și mama acestuia. Conține structuri speciale care permit fătului să schimbe oxigen și nutrienți cu mama și să scape de deșeurile fetale prin conexiune. Vezi și circulația sistemică, circulația coronariană, circulația pulmonară, circulația portală hepatică, circulația cerebrală.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pe lângă faptul că formează legătura dintre artere și vene, capilarele au un rol vital în schimbul de gaze, nutrienți și deșeuri metabolice dintre sânge și celulele țesuturilor
    Vasele de sânge sunt canalele sau conductele prin care sângele este distribuit către țesuturile corpului.
    Sângele este fluidul vieții, transportând oxigenul de la plămâni la țesutul corpului și dioxidul de carbon de la țesutul corpului la plămâni.
    Sistemul de conducere include mai multe componente. Prima parte a sistemului de conducere este nodul sinoatrial.
    Inima umană este un organ muscular cu patru camere, de formă și dimensiuni aproximativ ca pumnul închis al unui bărbat, cu două treimi din masă la stânga liniei mediane.
    Inima este o pompă musculară care asigură forța necesară pentru a circula sângele în toate țesuturile din organism.