Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Camera Răscumpărării va fi redeschisă pentru public


    Una dintre cele mai cunoscute atracţii istorice din Cajamarca, Peru, va fi redeschisă începând de azi, 1 martie 2014, pentru public.



    Cuarto del Rescate, Cajamarca. Foto: Antonio Velasco/ Wikimedia Commons


    Legenda spune că Atahualpa, ultimul împărat Inca, luat prizonier de Francisco Pizarro şi conchistadorii săi după lupta din noiembrie 1532, întemniţat şi condamnat la moarte, a promis să-şi răscumpere libertatea umplând camera în care se afla cu aur. Aceasta este Cuarto del Rescate sau Camera Răscumpărării.

    Camera a fost închisă pentru lucrări de restaurare care au cuprins tot site-ul centrului istoric al Cajamarca. În cadrul lucrărilor de restaurare a fost cuprinsă şi instalarea unui acoperiş peste cât s-a păstrat din structura originală, cei patru pereţi. În 2008, arheologii au avertizat că, dacă nu va fi acoperită, clădirea din piatră vulcanică va fi grav afectată.

    Istoricii cred că sala a fost parte dintr-un complex mai mare, probabil templul soarelui, iar aceasta este doar celula unde a fost închis Atahualpa, adevarata cameră care urma să fie umplută cu aur fiind în altă locaţie.

    În 2004, peste 60000 de turişti au vizitat site-ul Camerei Răscumpărării din Cajamarca, Peru.

    Site-ul este situat la Jr. Amalia Puga, 722, în Cajamarca, chiar lângă Plaza de Armas, peste drum de Iglesia San Francisco.

    GH. MĂNOIU | 2 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Examinarea scheletelor găsite la Jebel Sahaba, pe malul de est al Nilului, în nordul Sudanului, aparţin victimelor celui mai vechi conflict armat din lume, de acum 13000 de ani, spun antropologii de la Universitatea din Bordeaux.
    Sistemul de drumuri construit de către Imperiul Inca, Inca Qhapaq Nan, a primit statutul de Patrimoniu Mondial. UNESCO a descris sistemul ca o minune de inginerie, care trebuie să fie restaurat şi conservat. Site-ul stabilit cuprinde 273 de componente ale traseului care acoperă aproximativ 700 km şi 11300 hectare de teren.
    Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic anunta descoperirea a aproape 5000 de picturi rupestre facute de grupurile de vanatori si culegatori ce au locuit in pesterile si vaile din Sierra de San Carlos, regiunea Burgos si Tamaulipas.
    Noi cercetări, efectuate cu ajutorul unor radare sofisticate, sugerează existenţa unei camere chiar în spatele zidului de nord al camerei de înmormântare a lui Tutankhamon.
    Picturi pe stâncă, datând de aproximativ 14000 de ani, au fost găsite în peştera Armintze, situată sub un oraş-staţiune de pe litoralul nordic al Spaniei.
    50000 de obiecte sacre, de la sculpturi fine în piatră la bijuterii şi scoici, găsite într-un tunel vechi descoperit în oraşul antic mexican Teotihuacan, ar putea duce la morminte regale, spun arheologii. Tunelul ajunge sub celebrul Templu al Şarpelui cu Pene, cunoscut şi ca Quetzalcoatl, din Teotihuacan, unul dintre cele mai vizitate site-uri antice din Mexic.