Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Inca Qhapaq Nan a primit statut de World Heritage

    Sistemul de drumuri construit de către imperiul Inca, Inca Qhapaq Nan, a primit statutul de Patrimoniu Mondial acordat de agenţia culturală a Naţiunilor Unite, UNESCO.



    Drum Inca în Peru. Foto: Gildemax/Wikipedia (PD)


    Drumurile Qhapaq Nan trec prin şase ţări din America de Sud. Ele au fost construite în cele mai diverse terenuri şi leagă comunităţile din munţii Anzi, în special capitala Cusco, de văi fertile, păduri tropicale şi deşerturi.

    Acesta a fost folosit mai ales pentru comerţ şi apărare. Acoperă aproximativ 30000 km, din Columbia în partea de nord la Argentina şi Chile, în sud, prin Peru, Ecuador şi Bolivia.

    Sistemul a fost construit într-o perioadă de sute de ani şi a fost folosit şi de către spanioli, atunci când au ajuns în America de Sud în secolul al 16-lea.

    Părţi din drumuri sunt încă păstrate, dar cea mai mare lungime a traseului s-a deteriorat după ce imperiul Inca a fost învins. O mare parte din el este astăzi acoperit de vegetaţie.

    UNESCO a descris sistemul ca o minune de inginerie, care trebuie să fie restaurat şi conservat. Site-ul stabilit cuprinde 273 de componente ale traseului care acoperă aproximativ 700 km şi 11300 de hectare de teren.

    Decizia a fost luată în capitala Qatarului, Doha, unde Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO s-a reunit pentru a lua în considerare includerea a 40 de situri culturale şi naturale pe listă.

    2 IULIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic anunta descoperirea a aproape 5000 de picturi rupestre facute de grupurile de vanatori si culegatori ce au locuit in pesterile si vaile din Sierra de San Carlos, regiunea Burgos si Tamaulipas.
    Noi cercetări, efectuate cu ajutorul unor radare sofisticate, sugerează existenţa unei camere chiar în spatele zidului de nord al camerei de înmormântare a lui Tutankhamon.
    Picturi pe stâncă, datând de aproximativ 14000 de ani, au fost găsite în peştera Armintze, situată sub un oraş-staţiune de pe litoralul nordic al Spaniei.
    50000 de obiecte sacre, de la sculpturi fine în piatră la bijuterii şi scoici, găsite într-un tunel vechi descoperit în oraşul antic mexican Teotihuacan, ar putea duce la morminte regale, spun arheologii. Tunelul ajunge sub celebrul Templu al Şarpelui cu Pene, cunoscut şi ca Quetzalcoatl, din Teotihuacan, unul dintre cele mai vizitate site-uri antice din Mexic.
    Un schelet descoperit în timpul unor săpături arheologice în East Lothian din sud-estul Scoţiei ar putea fi al lui Olaf Guthfrithsson, un viking irlandez care a fost rege de Dublin şi Northumbria între anii 934-941, sau al unui membru important al anturajului său.
    Arheologii de la British Museum au dezgropat în oraşul străvechi Gematon, din Sudan, 16 piramide care conţin morminte.