Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Posibile rămăşiţe ale regelui viking Olaf Guthfrithsson în Scoţia


    Un schelet descoperit în timpul unor săpături arheologice în East Lothian din sud-estul Scoţiei ar putea fi al lui Olaf Guthfrithsson, un viking irlandez care a fost rege de Dublin şi Northumbria între anii 934-941, sau al unui membru important al anturajului său.



    Corabie vikingă, Viking Ship Museum, Oslo. Foto: Arnejohs/Wikimedia Commons.


    Rămăşiţele, care au fost excavate de AOC Archaeology Group în Auldhame, East Lothian, în 2005, sunt ale unui bărbat tânăr, care a fost îngropat cu un număr de obiecte ce indică rangul său.

    O curea găsită cu scheletul, este similară celor din perioada vikingă a Irlandei. Acest fapt arată că trupul a fost al unei persoane care a trăit la curtea regilor din dinastia Uí Ímar, dinastie care a dominat ambele părţi ale Mării Irlandei din anul 917 şi până la mijlocul secolului 10.

    Olaf Guthfrithsson a jefuit Auldhame şi Tyninghame din apropiere, ambele făcând parte din complexul de biserici din East Lothian, cu puţin inainte de moartea sa din 941. Apropierea dintre mormânt şi locul de conflict, împreuna cu obiectele găsite şi vârsta scheletului, au facut pe unii oameni de ştiinţă să lanseze ipoteza că acesta ar putea fi al tânărului rege sau al unuia dintre urmaşii săi.

    Olaf Guthfrithsson a fost membru al dinastiei Uí Ímar. În 937 i-a învins pe rivalii săi nordici în Limerick, apoi a urmărit să ia tronul în York. S-a căsătorit cu fiica regelui Constantin al II-lea al Scoţiei şi s-a aliat cu Owen I din Strathclyde.

    GH. MĂNOIU | 3 IUNIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii de la British Museum au dezgropat în oraşul străvechi Gematon, din Sudan, 16 piramide care conţin morminte.
    Un mic cap de dragon, unul dintre cele mai renumite simboluri ale vikingilor, a fost găsit în timpul săpăturilor din portul Birka în Lacul Mälaren, Suedia.
    Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari construcţii umane, ce se întinde pe mii de kilometri. A fost ridicat acum mai bine de 2000 de ani, dar cu sute de ani înaintea lui, în vremuri tulburi, statele razboinice din regiune au construit alte ziduri care să le protejeze.
    Un expert a insistat că lama mumificat, găsit în poziţia lotus, învelit într-o piele de vită, în Mongolia, este de fapt într-o meditaţie profundă, neobişnuită, cunoscută sub numele de "tukdam".
    O statuetă veche de 23000 de ani, reprezentând o femeie cu sânii şi fesele mari, a fost descoperită pe un şantier arheologic din Amiens, Franţa. Sculptura de 12 cm, numită Vénus de Renancourt, este considerată o capodoperă de către arheologi.
    Un grup de elevi din nordul statului Chile a descoperit, în timpul unei activităţi şcolare de adunare a gunoiului, una dintre cele mai frumoase mumii Chinchorro, veche de 7000 de ani.