Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Vénus de Renancourt, o statuetă veche de 23000 de ani, găsită în Franţa

    O statuetă veche de 23000 de ani, reprezentând o femeie cu sânii şi fesele mari, considerată o capodoperă, a fost descoperită pe un şantier arheologic din Amiens, Franţa.



    Vénus de Renancourt, statuetă veche de 23000, vedere din profil şi din faţă. © Stéphane Lancelot, Inrap.


    Sculptura de 12 cm, numită Vénus de Renancourt, a fost descoperită pe şantierul arheologic din Amiens, unde arheologii se aşteptau să găsească doar unelte obişnuite din os şi piatră. Dar în cea de-a doua zi de săpături, ei au găsit câteva fragmente interesante de calcar. Au pus cap la cap cele 20 de fragmente şi au realizat că au în faţă o statuetă.

    Aceasta arată o femeie cu sâni şi fese mari, dar cu capul şi membrele mai puţin detaliate. O capodoperă, susţin specialiştii, de o semnificaţie excepţională.

    Faptul că sculptura nu este realizată în totalitate, sugerează că s-a dorit producerea unei imagini simbolice a fecundităţii, spun arheologii.

    1 DECEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un grup de elevi din nordul statului Chile a descoperit, în timpul unei activităţi şcolare de adunare a gunoiului, una dintre cele mai frumoase mumii Chinchorro, veche de 7000 de ani.
    Arheologii care lucrează la complexul arheologic Wari în sectorul Vegachayoq Moqo au făcut noi descoperiri care ar putea să aducă lumină asupra misterioasei civilizaţii pre-incaşe.
    O lamă de ras rudimentară, folosită acum 4000 de ani, a fost descoperită de arheologi în site-ul unei localităţi vechi în regiunea Vengerovo din Novosibirsk.
    O echipă de excavare egipteană a descoperit rămăşiţele unei noi piramide, care datează din timpul dinastiei a a XIII-a, de acum 3700 ani, şi ar putea fi prima încercare a vechilor egipteni de a construi o piramidă cu feţe netede.
    Mormântul lui Soliman Magnificul, cel mai mare sultan al Imperiului Otoman, s-ar afla în Ungaria afirmă un arheolog local.
    Muzeul Egiptean din Cairo a recunoscut că una dintre cele mai mari comori ale sale, masca de aur a regelui Tutankhamon, veche de 3300 de ani, a fost lipită în 1941 şi relipită în august 2014.