Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Atracţii turistice

    Capul Kaliakra, Bulgaria

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Intrarea în cetatea medievală Kaliakra. Capul Kaliakra, Bulgaria.

    Capul Kaliacra este un promontoriu spectaculos, lung şi îngust, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Coasta este abruptă, cu stânci verticale care ating 70 m înălţime. Promotoriul are o istorie bogată încă din antichitate, când locul era locuit de tribul tracic Tirisis. Din acest motiv, numele antic al capului a fost Tirisis.

    Capul Kaliacra, cu priveliştea spectaculoasă asupra mării, este unul dintre cele mai atractive locuri turistice de pe Coasta Mării Negre.

    Ce se poate vedea la Capul Kaliakra

    Ruinele fortăreţei medievale. În secolul al 14-lea, fortăreaţa era un adevărat orăşel medieval. Se mai pot vedea încă ruine de ziduri, fundaţii de biserici, chiar şi o fântănă. În trecut, peşterile din promotoriu au fost conectate la cetate prin tuneluri şi erau folosite pentru încărcarea şi descărcarea navelor.

    Restaurantul Cap Kaliakra. Are o terasă în aer liber cu o privelişte spectaculoasă asupra mării. Restaurantul oferă o varietate de feluri de mâncare de midii şi toate fructele de mare.

    Capela St. Nikola (Sf. Nicolae). Capela a fost construită în anul 1993 în cinstea Sfântului Nikola, protectorul marinarilor.

    Muzeul Capului Kaliakra. Se află situat într-o peşteră naturală din stânca calcaroasă. În muzeu, se pot vedea atât machete exacte ale promotoriului şi cetăţii medievale, cât şi vestigii din antichitate şi din perioada medievală descoperite pe promotoriu.

    Treptele care coboară pâna la malul mării. Imediat după terasa restaurantului, în dreapta, se află o potecă spectaculoasă care coboară pâna la nivelul mării.

    Rezervaţia naturală Kaliakra. Pe lângă spectaculoasele stânci de coastă, rezervaţia mai cuprinde peste 400 specii de plante şi 310 feluri de păsări, o mare parte dintre ele protejate prin lege. Regiunea este extrem de importantă pentru păsările migratoare, deoarece Via Pontica - a doua mare rută de migraţie din Europa, trece prin ea.

    În fiecare toamnă, în lunile august şi septembrie, peste 29000 de berze, pelicani şi cocori, precum și peste 3000 de alte păsări, unele pe cale de dispariţie, traversează rezervaţia.

    Alte atracţii din zona Capului Kaliakra

    Rezervaţia arheologică Yailata.
    Orasul Balcic.
    Staţiunea Albena.
    Plaja si farul Shabla.
    • Golfuleţul Bolata.

    Taxa de intrare

    Taxa de intrare în rezervaţie pentru adulţi este de 3 leva. Ratele orientative de schimb pentru leva bulgarească (Lv sau BGN) sunt:

    1 Leva = 100 stotinki,
    1 Euro = 1,9558 Lv,
    1 Leva = 2,2891 Ron,
    1 Ron = 0,4368 Lv

    Puteţi consulta de asemenea cotaţiile BNR ale cursurilor valutare BGN/RON (Leva bulgareasca/Leu romanesc) sau puteţi folosi convertorul valutar pentru rate de schimb la diferite parităţi.

    Cum ajung la Capul Kaliakra

    Capul Kaliakra este situat la aproximativ 58 km de localitatea Vama Veche (România), la 13 km de localitatea Kamen Bryag (Bulgaria), sau 12 km de Kavarna. Există mai multe variante de traseu pentru a ajunge cu autoturismul din România la Capul Kaliakra. De exemplu:

    • Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Razgrad - Shumen - Varna - Aksakovo - Kichevo - Albena - Balcic-Kavarna - Bulgarevo - Capul Kaliakra. Distanţa Bucureşti - Cap Kaliakra, via Giurgiu, este de aproximativ 337 km şi poate fi parcursă în circa 5 ore.

    • Bucureşti - Călăraşi (traversare cu bacul) - Silistra - Dobrich - Balcic - Kavarna - Bulgarevo - Capul Kaliakra. Distanţa Bucuresti - Cap Kaliakra, via Călăraşi şi Silistra este de aproximativ 277 km şi poate fi parcursă în circa 4 ore şi 15 minute. În practică, durează mai mult datorită traversării Dunării cu bacul.

    • Bucureşti - Feteşti (A2) - Cernavodă - Agigea - Mangalia - Vama Veche - Shabla - Tyulenovo - Kamen Bryag - Capul Kaliakra. Distanţa Bucuresti - Cap Kaliakra, via Vama Veche, este de aproximativ 322 km şi poate fi parcursă în circa 4 ore.

    Atenţie: La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vigneta pentru Bulgaria. Pentru autoturisme, vigneta costă 10 leva pentru 7 zile.

    La vama Giurgiu - Ruse se plăteşte o taxă de pod: pentru autoturisme taxa este de 13 lei sau 3 euro la trecerea din Romania în Bulgaria şi 4 leva sau 2 euro la întoarcere. Nu se acceptă lei la vama Ruse (Bulgaria), pentru taxa de pod, pentru trecerea în România.

    Coordonate GPS

    43° 22′ 00″ Nord
    28° 28′ 00″ Est

    De reţinut

    • Pe vremea dacilor, pe actualul promotoriu Cap Kaliakra, se ridica o cetate numită Tirisis. Grecii au redenumit-o Kali Akra însemnând bun adăpost, denumire păstrată până în epoca bizantină şi preluată de turci sub forma Celigra.

    • În sec. al 14-lea, despotatul Dobrogei şi-a stabilit capitala aici, în timp ce călugării au transformat peşterile de pe faleză în schit.

    • În anul 1396, cetatea a fost asediată de turci şi salvată prin intervenţia voievozilor munteni, dar în 1421 ea a fost totuşi cucerită şi distrusă. Legenda locală spune că 40 de fecioare s-au aruncat de pe faleză în mare ca să nu fie prinse de turci. Cetatea a fost ruinată definitiv.

    • Pe 11 august 1791, în apele mării din zona Capului Kaliakra, a avut loc bătălia navală din cadrul războiului ruso-turc (1787-1792).

    • Între anii 1913-1916 și 1918-1940, promotoriul a făcut parte din județul Caliacra, România.

    • În anii 1930, cercetătorul român Grigore Antipa a întemeiat aici o staţiune de cercetări zoologice marine a Institutului Bio-Oceanografic din Constanţa. Ruinele se mai pot vedea încă, afându-se la un kilometru spre vest de şoseaua care duce la cetate.

    • În anii 1950, pe promotoriu a fost instalat un radar militar al forţelor Pactului de la Varşovia (azi al forţelor NATO).

    • În cetatea medievală de la Capul Kaliakra, arheologii bulgari au descoperit un inel-bijuterie (de purtat pe deget) pentru otrăvire, bine conservat, datat din secolul al 14-lea. Din inel, otrava era turnată în paharul sau mâncarea adversarilor. Inelul încă mai conţinea otravă.

    • Legenda spune că Lisimah, unul dintre succesorii lui Alexandru cel Mare, a confiscat tezaurul regal şi a fugit la cetatea care exista atunci pe promotoriu, Kaliakra. El ar fi murit într-o furtună violentă, împreună cu toată flota sa.

    Imagini de la Capul Kaliakra


    Capela St. Nikola. Capul Kaliakra, Bulgaria



    Muzeul Capului Kaliakra, Bulgaria



    Golful din dreapta Capului Kaliakra, Bulgaria



    Capul Kaliakra, Bulgaria. Foto: Spiridon Manoliu / Wikimedia Commons.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Templul lui Poseidon a fost construit in anul 444 i.e.n pe ruinele unei constructii mai vechi, din anul 490 i.e.n., fiind dedicat cultului zeului marii, Poseidon. Este realizat din marmura gri extrasa din cariera Agrileza aflata la cativa kilometri departare.
    Colina Lykavittoseste cel mai inalt punct al Atenei, avand 277 m inaltime. Este un loc foarte cautat de turisti in special pentru imaginea generala asupra Atenei.
    Teatrul a fost descoperit in secolul al 18-lea. Cele mai vechi vestigii dateaza din secolul al 6-lea i.e.n. indicand venerarea zeului Dionysos. Primele vestigii care atestau folosirea locului ca teatru sunt din secolul al 5-lea i.e.n. Initial, teatrul a fost realizat din lemn, iar pietrele au fost adaugate ulterior.
    Noul Muzeu Acropole este o constructie moderna, finalizata in anul 2009. Se afla pe locul unei asezari preistorice, care a fost pastrata intacta si care se poate vedea prin imensa podea de sticla de la 10 m inaltime.
    Agora antica greceasca a fost piata Atenei incepand cu secolul al 6-lea i.e.n.. Timp de 1200 de ani a fost centrul vietii Atenei, al comertului, politicii, filozofiei, artei si intrecerilor sportive. Era locul unde tineau discursuri filozofii Socrate, Platon si Sofocle. Este locul pe unde au trecut Eschil, Euripide si Herodot.
    Teatrul Herodes Atticus a fost construit intre anii 161-174 e.n. in timpul perioadei romane a Atenei. Teatrul face parte din complexul Acropole. Are capacitatea de 5000 de spectatori, iar in antichitate era acoperit cu un acoperis de lemn de cedru pentru a imbunatati acustica.