Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Chirurgii din India au scos 232 de dinţi din gura unui adolescent

    Medicii din Mumbai, India, au extras 232 de dinţi din gura unui băiat în vârstă de 17 ani, într-o operaţie care a durat şapte ore, probabil un nou record mondial.


    Ashik Gavai în vârstă de 17 ani a fost adus cu o umflătură în maxilarul drept şi cu o stare generală rea, de care suferea de 18 luni. El a fost diagnosticat ca având un odontoma compozit complex în care o singură alveolă dentară formează o mulţime de dinţi. Un fel de tumoare benignă.

    Dacă în istoria medicinii se cunosc cazuri cu maxim 37 de dinţi scoşi din tumoarea dezvoltată pe maxilarul superior, aici tumoarea se dezvoltase pe maxilarul inferior.

    La operaţie au participat doi chirurgi şi doi asistenţi şi la final, medicii au numărat 232 de dinţi scoşi din osul maxilarului, între care unii mici, albi, ca niste perle, iar baiatul a rămas cu 28 de dinţi.

    24 IULIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Constructorii într-un sat din Galicia, Spania, au confundat un mormânt neolitic cu o masă de picnic spartă şi au înlocuit artefactul vechi de 6000 de ani, cu o masă şi o bancă de beton.
    Oamenii de ştiinţă folosesc imagini luate din satelit pentru a obţine o vizualizare mai bună a locaţiei şi a mărimii triburilor amazoniene izolate în pădurile dese, de-a lungul frontierei dintre Peru şi Brazilia.
    Exploratorii subacvatici din Madagascar spun că au descoperit comoara ce a aparţinut celebrului pirat scoţian William Kidd.
    Două schiţe ale pictorului francez Paul Cezanne au fost descoperite ascunse pe partea din spate a două acuarele trimise la un laborator pentru lucrări de conservare.
    Lucrările la primul muzeu subacvatic din Europa, un proiect de aproximativ 700000 euro, au început în largul coastei insulei Lanzarote din arhipelagul Canare, în dreptul plajei Las Coloradas, aproape de populara staţiune Playa Blanca.
    Columbia a anunţat proiectul celei mai mari arii protejate din lume, ce va acoperi o suprafaţă de 135 milioane hectare, de patru ori mai mare decât Germania. Proiectul va fi transnaţional, implicând Columbia, Brazilia şi Venezuela.