Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Combustibilul solar, un succes

    GH. MĂNOIU | 4 MARTIE 2022

    Cercetatori de la Universitatea Delaware, din Statele Unite, au realizat si testat in Elvetia, un reactor solar, proiectat sa produca hidrogen din lumina solara.


    Testele facute la peste 1200º C au aratat ca sistemele mecanice, electrice si termice ale reactorului lucreaza in parametri.

    Combustibilii produsi direct din lumina solara au potentialul de a raspunde preocuparilor privind securitatea energetica, scaderea productiei de combustibil conventional, responsabilitatea fata de mediu. Acesta este un ciclu curat, ce nu produce emisii – produce doar hidrogen din lumina solara si apa.

    Reactorul este inchis, nu are contact cu atmosfera si foloseste gravitatia pentru a introduce reactantul, pulbere de oxid de zinc, in sistem prin dozatoare ce distribuie pulberea pe o suprafata ceramica. Aici are loc o reactie termochimica in urma expunerii la lumina soarelui extrem de concentrata in cavitatea de reactie, producand combustibil solar.

    Pentru testarea reactorului la putere maxima este nevoie de o temperatura de 1750-1950º C si pentru aceasta s-a proiectat si realizat o oglinda perfect plana din tabla de aluminiu, racita cu apa, care are un coeficient de reflexivitate de 98%.

    Se va analiza reactorul in conditii diferite pentru a vedea modul in care productia variaza cu temperatura, nivelul de oxid de zinc dispersat si modelul de flux.

    Acesta este un proiect multidisciplinar ambitios, ce implica transfer de caldura, dinamica fluidelor la o temperatura foarte mare, reactii chimice.

    Cercetatorii au trebuit sa utilizeze materiale ceramice ce sa reziste la temperaturi foarte mari si sa proiecteze acest reactor astfel incat sa reziste la un enorm stres termic.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology au dezvoltat o tehnică care poate imbunătăţi în mod semnificativ eficienţa becurilor incandescente tradiţionale.
    Forma dominantă de viaţă în Univers nu ar constitui-o creaturile biologice, ci roboţii superinteligenţi, au declarat un grup de viitorologi din SUA.
    Grenadele fumigene încă mai folosesc tehnologia din Al Doilea Război Mondial, încorporând o substanţă chimică numită hexacloretan, ce creează un fum iritant care conţine clorură de zinc. Noile tehnologii militare avute în vedere pentru grenadele fumigene se doresc a fi mai ecologice.
    Cercetatorii de la California NanoSystems Institute - UCLA si Kaner's Laboratory, au dezvoltat o noua tehnica capabila sa intensifice productia de micro-supercapacitati din grafen.
    Boeing a lansat microlattice, o structură realizată din tuburi mici, metalice, goale, despre care cercetătorii spun că este de 100 de ori mai uşoară decât polistirenul.
    Agenţia americană de cercetare militară lucrează la un nou sistem, bazat pe un senzor video portabil multi-bandă, amplasat pe cască, care va permite soldaţilor să vadă in conditii optime indiferent de condiţiile de vizibilitate de pe teren.