Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Consumul de ciocolată scade fibrilaţia atrială

    Consumul regulat de ciocolată poate scădea dezvoltarea fibrilaţiei atriale, ritmul neregulat al inimii.



    Consumul de ciocolată scade fibrilaţia atrială.


    Legătura dintre consumul de ciocolată şi scăderea fibrilaţiei atriale pare mai puternică atunci când se consumă o porţie de ciocolată pe săptămână pentru femei şi între 2 şi 6 porţii săptămânale pentru bărbaţi.

    Fibrilaţia atrială afectează mai mult de 33 de milioane de oameni din întreaga lume, şi unul din patru adulţi ar putea să o dezvolte la un moment dat pe parcursul vieţii.

    Nu este clar ce anume provoacă acest lucru, dar în prezent nu există nici un tratament şi nici o modalitate clară de prevenire.

    Consumul regulat de ciocolată, în special de ciocolată neagră, a fost legat şi de îmbunătăţiri ale diferiţilor indicatori ai sănătăţii inimii, dar acum cercetătorii au dorit să vadă dacă ar putea fi asociat şi cu o rată mai mică de fibrilaţie atrială.

    Participanţii la studiu au furnizat informaţii cu privire la consumul obișnuit săptămânal de ciocolată, o porţie fiind de 30 g. Dar nu li s-a cerut să precizeze ce tip de ciocolată au mâncat.

    În perioada de monitorizare, care a fost în medie de 13,5 ani, au fost diagnosticate 3346 de cazuri noi de fibrilaţie atrială.

    După contabilizarea altor factori legaţi de boala cardiacă, rata de fibrilaţie atrială recent diagnosticată a fost cu 10% mai mică pentru 1-3 porţii de ciocolată pe lună decât a fost pentru mai puţin de o porţie pe lună.

    Atunci când datele au fost analizate pe sexe, incidenţa fibrilaţiei atriale a fost mai mică la femei decât la bărbaţi, indiferent de aport, dar asocierea dintre consumul ridicat de ciocolată şi riscul scăzut de fibrilaţie a rămas chiar şi după contabilizarea altor factori potenţial influenţi.

    Medicii de la Duke Center for Atrial Fibrillation din Carolina de Nord, Statele Unite, subliniază faptul că consumatorii de ciocolată participanţi la studiu erau mai sănătoaşi şi mai bine educaţi, factori asociaţi cu o sănătate generală mai bună, care ar fi putut influenţa constatările.

    23 IUNIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, sustin că antioxidanţii găsiţi în coaja fructului de mangustan, un fruct tropical nativ din Indonezia, ar putea ajuta la tratarea pacienţilor cu schizofrenie, fără efecte secundare.
    Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, din Statele Unite, au constatat că un consum de două sau mai multe porţii de peşte pe săptămână micşorează riscul pierderii auzului la femei.
    Cercetătorii australieni de la University of Newcastle, specializaţi în boli respiratorii, investighează o teorie conform căreia o dietă bogată în fibre poate ajuta pe cei care suferă de astm.
    Fumătorii care renunţă la fumat şi trăiesc cu o dietă bogată în roşii şi fructe, în special mere, au şanse mai bune de a-şi restabili funcţiile pulmonare afectate de fumat, constată un nou studiu realizat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Statele Unite.
    Oamenii de ştinţă de la Institutul federal de tehnologie din Lausanne, Elveţia, au descoperit că rodiile ar putea proteja împotriva uneia dintre cauzele majore ale îmbătrânirii.
    Un nou studiu al cercetătorilor de la Washington University School of Medicine din St. Louis, Statele Unite, arată că modificarea amestecului de microbi intestinali previne creşterea în greutate şi depunerile de grăsimi ce predispun la obezitate sau care pot dezvolta probleme metabolice asociate, legate de rezistenţa la insulină.