Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    S-a descoperit cum a fost separată Marea Britanie de continent

    Cercetătorii de la Imperial College din Londra cred că un lac mare s-a revărsat în urmă cu 450000 de ani, deteriorând istmul ce lega Marea Britanie de Europa, apoi o inundaţie ulterioară a deschis strâmtoarea Dover, distrugând complet fâşia subţire de pământ şi separând astfel actualul teritoriu al Marii Britanii de continent.



    Canalul Mânecii.


    Urmele acestor evenimente, definitorii pentru nord-vestul Europei, pot fi găsite pe fundul mării, în Canalul Mânecii.

    Cu mai mult de o jumătate de milion de ani, în mijlocul unei perioade glaciare, un pod de pământ lega Dover, sudul Angliei, de Calais, nordul Franţei.

    La nord de el era un lac glaciar imens, care s-a format la marginea unei pături de gheaţă ce a acoperit o mare parte din Europa.

    Cercetătorii cred că lacul a început să se reverse, trimiţând mari cantităţi de apă peste acel istm.

    Acum câteva decenii, inginerii care au făcut topografie pe fundul mării, pentru tunelul de sub Canalul Mânecii, au descoperit o serie de găuri subacvatice mari, misterioase. Aceste găuri sunt acum umplute cu sedimente, nu sunt canioane sau văi, ci depresiuni izolate, adânci de 100 metri şi cu un diametru ce variază de la sute de metri, la mai mulţi kilometri.

    O analiză detaliată a arătat că acestea au fost, cel mai probabil, cauzate de deversarea lacului. Ele par a fi în linie, între Dover şi Calais.

    Cercetătorii cred că lacul a început să se reverse în urmă cu aproximativ 450000 ani, ceea ce ar fi slăbit în mod serios istmul.

    Dar un al doilea potop catastrofal, care a avut loc în urmă cu aproximativ 150000 de ani, l-ar fi distrus cu totul.

    Nu este clar ce a provocat aceste evenimente. Poate că o parte a calotei de gheaţă s-a rupt şi s-a prăbuşit în lac, provocând un val care a săpat o cale pentru apa de pe creastă.

    În ceea ce priveşte prăbuşirea crestei, ea ar fi putut fi declanşată de un cutremur de pământ, ducând la acea mega-inundaţie, ale carei dovezi apar pe fundul mării.

    30 APRILIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Tomsk, Rusia, cred că au găsit o nouă specie de dinozaur după ce au examinat oase descoperite în 2008 şi au constatat că aparţin unui monstru gigant, care cutreiera Pământul acum 100 milioane de ani.
    Se stie ca relatiile de vecinatate sunt importante la plante. Unele plante sunt companioni buni, faciliteaza cresterea si fixarea azotului, controleaza daunatorii, atrag insectele. Intelegerea mecanismelor ce stau la baza acestor interactiuni s-a concentrat pana acum pe efectele luminii si umbrei, semnalizare chimica, contact. Dar cum comunica de fapt o planta cu cele de langa ea?
    Un studiu asupra albinelor demonstrează că micile insecte au capacitatea de a îndeplini sarcini complexe cum ar fi numărarea sau recunoaşterea unei feţe umane.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a arătat că oamenii au modificat Pământul până la punctul în care planeta a intrat într-o nouă perioadă de timp geologic.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce ar putea fi o nouă specie de caracatiţă, o creatură înfricoşătoare, asemănatoare cu o fantomă din desene animate.
    Fosila unei specii dispărute de ornitorinc carnivor înarmat cu dinţi şi care măsura aproape un metru a fost descoperită în zona bogată în fosile Riversleigh World Heritage din Queensland, Australia, de cercetători de la UNSW School of Biological Earth and Environmental Sciences.