Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Frankenvirus, virusul descoperit în permafrostul siberian

    Oamenii de ştiinţă francezi au anunţat că au găsit un nou virus preistoric în pustiul congelat din Siberia şi au planificat să-l aducă înapoi la viaţă.



    Pithovirus sibericum, un alt virus preistoric.


    Virusul, vechi de 30000 de ani, se numeşte Mollivirus sibericum, ceea ce înseamnă "virusul moale din Siberia", şi măsoară 0,6 microni, un virus gigant.

    Spre deosebire de majoritatea viruşilor care circulă astăzi, şi spre uimirea generală a oamenilor de ştiinţă, aceste specimene vechi datând din ultima epocă de gheaţă nu sunt doar mai mari, ci şi mult mai complexe genetic. El este un monstru printre alte virusuri, cu 523 de proteine ​​genetice, în timp ce, pentru comparaţie, genomul virusului gripal are doar 11.

    Acesta este al patrulea tip de virus preistoric găsit din 2003.

    Cercetătorii au descoperit virusul în aceeaşi probă luată de la o adâncime de 30 de metri în Chukotka, Siberia de Est, unde au descoperit un alt tip de virus gigant preistoric, numit Pithovirus sibericum.

    Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla cu viruşi similari din cauza schimbărilor climatice. Ei consideră că particule virale care sunt încă infecţioase pot, în prezenţa unei gazde receptive, să ducă la reapariţia viruşilor potenţial patogeni în regiunile arctice cum ar fi variola, considerată eradicată.

    10 SEPTEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm au descoperit în cursul expediţiei cu spărgătorul de gheaţă Oden, emisii masive de metan care ies din panta continentală a fundului Mării Laptev din nordul coastelor Siberiei.
    Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud au anunţat descoperirea unei noi specii de om numită "Homo naledi". Rămăşiţele fosilizate a 15 trupuri au fost recompuse din 1550 de fragmente descoperite în peşteri greu accesibile, în 2013.
    Resturile fosile ale unei noi specii de dinozaur cu pene, care avea aripi la fel ca un vultur, au fost găsite în provincia Liaoning din China.
    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate.
    Cercetătorii de la Wellesley College din Massachusetts au descoperit că un tip de raci de mare pot să transforme celule din sânge în neuroni care înlocuiesc celule moarte din circuitul văzului şi mirosului, unde nervii sunt expuşi permanent la deteriorare.
    Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul Max Planck din Seewiesen, Bavaria, au reuşit să dovedească pentru prima dată că păsările pot dormi în timp ce zboară.