Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O nouă specie de om descoperită în Africa de Sud

    Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud au anunţat descoperirea unei noi specii de om numită "Homo naledi". Rămăşiţele fosilizate a 15 trupuri au fost recompuse din 1550 de fragmente descoperite în peşteri greu accesibile, în 2013.



    Fragmente de "Homo naledi".


    La descoperire au participat specialişti de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg şi Institutul Max Planck din Leipzig.

    Locul descoperirii este situat la 48 kilometri nord de Johannesburg în Leagănul Omenirii, un sit declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, în care au fost găsite numeroase fosile de hominizi.

    Oamenii de ştiinţă au trebuit să se strecoare prin camerele unei peşteri adânci şi extrem de dificile de accesat, pentru a ajunge la locul cu fosile, unele dintre pasaje având doar 17,8 centimetri lăţime.

    Echipa de cercetare a numit creatura Homo naledi, care este o combinaţie între "Homo" grupul evolutiv de care aparţin atât oamenii moderni cât şi rudele dispărute, şi cuvântul "naledi" care înseamnă "stea" în limba locală Sesotho.

    Oamenii de ştiinţă consideră că situl cu fosile este de fapt un cimitir, o trăsătură care se credea că ar fi unică pentru oamenii moderni. Cele 15 organisme aveau o vârstă variată, de la sugari la persoane în vârstă şi nu prezentau urme de dinţi sau gheare de la animale sălbatice.

    Homo naledi a avut un creier mic, cam de mărimea unei portocale medii, cu un cap asemănător cu al austalopitecului, în vârful unui corp foarte subțire şi o structură osoasa similară cu a oamenilor moderni. Avea aproximativ 1,5 metri înălţime şi cântărea aproximativ 45 kilograme. Vârsta exactă a fosilelor rămâne incertă. Descoperitorii cred că fosilele au în jur de 2,5 - 2,8 milioane de ani.

    11 SEPTEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Resturile fosile ale unei noi specii de dinozaur cu pene, care avea aripi la fel ca un vultur, au fost găsite în provincia Liaoning din China.
    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate.
    Cercetătorii de la Wellesley College din Massachusetts au descoperit că un tip de raci de mare pot să transforme celule din sânge în neuroni care înlocuiesc celule moarte din circuitul văzului şi mirosului, unde nervii sunt expuşi permanent la deteriorare.
    Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul Max Planck din Seewiesen, Bavaria, au reuşit să dovedească pentru prima dată că păsările pot dormi în timp ce zboară.
    Dovezi ale diverselor forme de viață datând de aproape o sută de mii de ani au fost găsite în sedimentele unui lac subglaciar de un grup de oameni de ştiinţă britanici.
    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia şi Babraham Institute, Cambridge, Anglia, a arătat că persoanele care trăiesc împreună încep sa semene.