Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cei care trăiesc împreună se aseamănă

    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia şi Babraham Institute, Cambridge, Anglia, a arătat că persoanele care trăiesc împreună încep sa semene.



    Cuplu.


    În special sistemul imunitar are tendinţa să devină asemănător, posibil şi pentru că se consumă aceleaşi alimente, se folosesc aceleaşi modele de somn, aceeaşi baie etc.

    Cercetătorii au studiat sistemul imunitar la 670 de subiecţi pe parcursul a trei ani.

    Ei au descoperit că cuplurile căsătorite şi cu copii aveau o diferenţă a sistemelor lor imunitare mai mică cu 50 la sută decât la cuplurile asociate în mod aleatoriu.

    Cuplurile necăsătorite nu au fost incluse, dar echipa consideră că rezultatele în cazul acestora vor urma tendinţe similare.

    La adulţi, aproximativ 25 la sută din sistemul imunitar este dictat de gene, restul datorându-se factorilor de mediu, iar persoanele aflate într-o relaţie au tendința de a dezvolta obiceiuri similare, ceva numit concordanţă conjugală.

    Obiceiurile, stilul de viaţă în comun, împreună cu condiţiile de viaţă comune (niveluri de poluare şi de bacterii, de exemplu) au un impact direct asupra sistemelor imunitare.

    Prezenţa copiilor este un factor important, iar privarea de somn, stresul, infecţiile cronice şi toate celelalte provocări ale statutului de părinte au un impact mai mare asupra corpului decât firele de păr alb.

    16 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un cancer facial mortal, şi extrem de contagios, ameninţă diavolii tasmanieni cu dispariţia, dar aceste marsupiale feroce din insula australiană Tasmania, luptă să supravieţuiască.
    Cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia au descoperit, într-o zonă îndepărtată din Groenlanda, fosile care datează de acum 3,7 miliarde de ani, ceea ce le face cele mai vechi fosile din lume.
    Cercetătorii de la Imperial College din Londra cred că un lac mare s-a revărsat în urmă cu 450000 de ani, deteriorând istmul ce lega Marea Britanie de Europa, apoi o inundaţie a deschis strâmtoarea Dover, distrugând complet fâşia subţire de pământ şi separând astfel actualul teritoriu al Marii Britanii de continent.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Tomsk, Rusia, cred că au găsit o nouă specie de dinozaur după ce au examinat oase descoperite în 2008 şi au constatat că aparţin unui monstru gigant, care cutreiera Pământul acum 100 milioane de ani.
    Se stie ca relatiile de vecinatate sunt importante la plante. Unele plante sunt companioni buni, faciliteaza cresterea si fixarea azotului, controleaza daunatorii, atrag insectele. Intelegerea mecanismelor ce stau la baza acestor interactiuni s-a concentrat pana acum pe efectele luminii si umbrei, semnalizare chimica, contact. Dar cum comunica de fapt o planta cu cele de langa ea?
    Un studiu asupra albinelor demonstrează că micile insecte au capacitatea de a îndeplini sarcini complexe cum ar fi numărarea sau recunoaşterea unei feţe umane.