Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Viaţă în sedimentele unui lac subglaciar din Antarctica

    GH. MĂNOIU | 19 MAI 2022

    Dovezi ale diverselor forme de viață datând de aproape o sută de mii de ani au fost găsite în sedimentele unui lac subglaciar de un grup de oameni de ştiință britanici.



    Antarctica. Foto: Andrew Mandemaker (via Wikipedia, CC BY-SA 2.5)


    Oamenii de ştiinţa de la British Antarctic Survey, precum și de la Universităţile din Northumbria și Edinburgh au căutat în jurul marginilor de retragere ale stratului de gheaţă de pe lacuri subglaciare, care apar pentru prima oară de când au fost îngropate acum mai mult de 100000 ani în urmă, deoarece părţi ale stratul de gheață se topesc şi se retrag la rate fără precedent odată ce temperatura creşte la poli.

    Ţinta a fost Lacul Hodgson din Peninsula Antarctica, care a fost acoperit cu mai mult de 400 m de gheață la sfârşitul ultimei ere glaciare, iar acum este considerat a fi un lac subglaciar în curs de dezvoltare, cu un strat subţire de doar 3-4 metri de gheaţă.

    Forajul prin gheață s-a facut utilizand tehnici hidraulice curate pentru a se ajunge la sedimentele de la fundul lacului, care este de 93 metri adâncime, aproximativ 1,5 km lungime şi 1,5 km lăţime.

    Lacul a fost considerat a fi un mediu dur pentru orice formă de viață, dar straturile de noroi din partea de jos a lui reprezintă o capsulă a timpului ce depozitează ADN-ul microbilor care au trăit acolo de-a lungul mileniilor.

    Primii câțiva centimetri de probă cuprind organisme curente şi recente care populează lacul, dar odată ce freza a ajuns la 3,2 m adâncime microbii găsiţi datează cel mai probabil de acum 100000 de ani.

    A fost surprinzatoare biomasa multă şi diversă găsită într-un mediu considerat extrem. Multe dintre specii se asteaptă sa fie noi pentru ştiinţă.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia şi Babraham Institute, Cambridge, Anglia, a arătat că persoanele care trăiesc împreună încep sa semene.
    Un cancer facial mortal, şi extrem de contagios, ameninţă diavolii tasmanieni cu dispariţia, dar aceste marsupiale feroce din insula australiană Tasmania, luptă să supravieţuiască.
    Cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia au descoperit, într-o zonă îndepărtată din Groenlanda, fosile care datează de acum 3,7 miliarde de ani, ceea ce le face cele mai vechi fosile din lume.
    Cercetătorii de la Imperial College din Londra cred că un lac mare s-a revărsat în urmă cu 450000 de ani, deteriorând istmul ce lega Marea Britanie de Europa, apoi o inundaţie a deschis strâmtoarea Dover, distrugând complet fâşia subţire de pământ şi separând astfel actualul teritoriu al Marii Britanii de continent.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Tomsk, Rusia, cred că au găsit o nouă specie de dinozaur după ce au examinat oase descoperite în 2008 şi au constatat că aparţin unui monstru gigant, care cutreiera Pământul acum 100 milioane de ani.
    Se stie ca relatiile de vecinatate sunt importante la plante. Unele plante sunt companioni buni, faciliteaza cresterea si fixarea azotului, controleaza daunatorii, atrag insectele. Intelegerea mecanismelor ce stau la baza acestor interactiuni s-a concentrat pana acum pe efectele luminii si umbrei, semnalizare chimica, contact. Dar cum comunica de fapt o planta cu cele de langa ea?