Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Girafele, o specie pe cale de dispariţie

    Scăderea dramatică a numărului de girafe în ultimii 30 de ani, a făcut ca cel mai înalt mamifer terestru să fie clasificat "vulnerabil la dispariţie".



    Girafe in Tswalu Kalahari Reserve, Africa de Sud.


    Numărul lor a scăzut din cauza pierderii habitatului, a braconajului şi a tulburărilor civile din multe părţi ale Africii.

    Anumite populaţii de girafe sunt însă în creştere în regiunile sudice ale continentului african, ceea ce dă speranţe privind supravieţuirea acestei specii.

    Pe cea mai recentă Listă Roşie a speciilor ameninţate cu dispariţia, editată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), girafa este declarată "vulnerabilă", ceea ce înseamnă că în ultimele trei generaţii populaţia de girafe a scăzut cu mai mult de 30 de procente.

    Lista cuprinde în prezent peste 85000 de specii, dintre care mai mult de 24000 ameninţate cu dispariţia.

    Publicaţia editată de IUCN include, de asemenea, şi prima evaluare a culturilor pe cale de dispariţie, printre care ovăzul sălbatic, orzul, mango şi alte plante sălbatice înrudite.

    8 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
    Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Elveţia, într-un sit de trei kilometri în diametru din cantonul Aargau's Frick Valley, cunoscut pentru descoperirile similare.
    Un studiu realizat la Potsdam Institute for Climate Impact Research din Germania, arată că emisiile de gaze cu efect de seră produse de om au amânat următoarea perioadă glaciară pentru un timp neobişnuit de lung, probabil pentru 100000 de ani.
    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.
    Un profesor de ştiinţe marine, la Catalina Island Marine Institute din Statele Unite, a găsit în ocean un peşte-vâslă mort, lung de 5,5 metri. Această specie de peşte ar putea sta la originea legendelor despre şarpele de mare.
    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.