Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Gazele cu efect de seră au întârziat următoarea perioadă glaciară cu 100000 de ani

    Un studiu realizat la Potsdam Institute for Climate Impact Research din Germania, arată că emisiile de gaze cu efect de seră produse de om, de 1000 până la 1500 gigatone de carbon, au amânat următoarea perioadă glaciară pentru un timp neobişnuit de lung, probabil pentru 100000 de ani.



    "Ice Age", ultima glaciaţie (realizare artistică).


    Concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă, nu este singura cauză a amânării erei glaciare. De fapt, chiar dacă emisiile de dioxid de carbon au contribuit la întârziere, nu acesta este parametrul esenţial.

    Analizele sugerează că, chiar şi în absenţa influenţelor umane, nici o acumulare substanţială de placi de gheaţă nu ar avea loc în următoarele zeci de mii de ani şi perioada interglaciară curentă va dura, probabil, încă 50000 de ani.

    Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat perioadele glaciare trecute.

    Ei au descoperit că există o legătură între cantitatea de energie absorbită de planetă de la Soare, concentraţia de dioxid de carbon şi ciclurile glaciare.

    Studiul sugerează că începutul perioadei glaciare a fost ratat înainte de începutul revoluţiei industriale, în secolul al 18-lea.

    Aceasta poate fi rezultatul efectului combinat al concentraţiei relativ ridicate de dioxid de carbon din holocenul târziu şi excentricitatea orbitală a Pământului.

    Conform cercetătorilor germani, glaciaţiunile la scară largă sunt afectate de schimbările provocate de om şi de cauze naturale, cum ar fi efectul de seră şi schimbările în orbita Pământului în jurul Soarelui.

    Acestea din urmă se întâmplă deoarece planeta noastră nu face un cerc perfect atunci când se roteşte, ci mai degrabă o formă ovală, ceea ce înseamnă că la un moment dat este mai aproape de Soare şi la un altul este mai depărtată.

    În ultimele milioane de ani, Pământul a trecut prin aproximativ 10 cicluri glaciare, fiecare cu durata de aproximativ 100000 ani, urmate de faze calde.

    Ultima eră glaciară s-a încheiat în urmă cu 12000 de ani, după acoperirea cu gheaţă a Canadei, Europei de Nord şi Siberiei.

    17 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.
    Un profesor de ştiinţe marine, la Catalina Island Marine Institute din Statele Unite, a găsit în ocean un peşte-vâslă mort, lung de 5,5 metri. Această specie de peşte ar putea sta la originea legendelor despre şarpele de mare.
    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.
    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.