Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Sfârşitul lumii în anul 2032, demontat de NASA

    GH. MĂNOIU | 23 OCTOMBRIE 2013

    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.



    Orbita asteroidului 2013 TV135. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Este al doilea asteroid ce primeşte acest rating, toţi ceilalti având 0. Dacă ar lovi Pământul, ar face-o cu o forţă de impact egală cu 2500 de bombe nucleare.

    Asteroidul a fost estimat iniţial ca având 400 metri în diametru, iar orbita la trei sferturi din distanța până la orbita lui Jupiter şi aproape de Soare ca orbita Pământului.

    Observaţiile făcute asupra lui au doar o săptămână, dar se estimează că ar putea ajunge în apropierea Pământului în august 2032.

    NASA’s Near-Earth Object Program Office, programul special al NASA de supraveghere a obiectelor ce pot constitui un pericol, a estimat că probabilitatea ca el să lovească planeta noastră este de 1 la 63000. Altfel spus, probabilitatea de a NU avea un impact este de 99,998 la sută.

    În lunile următoare, observaţii suplimentare vor ajuta la îmbunătăţirea calculelor, iar rezultatul cel mai probabil va fi o reducere, sau o eliminare completa a oricărui risc de impact.

    Asteroidul 2013 TV135 este mult mai mic decât cel care a lovit Pământul şi a dus la disparitia dinozaurilor acum 65 milioane de ani. Acela se estimează că a avut un diametru de peste 19 km.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.
    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, care a trăit acum aproximativ 90 milioane de ani, a fost descoperită în Argentina. Ea are similitudini cu specia Tyrannosaurus, mai ales prin cele două braţe mici, dar aparţine unei linii complet diferite.
    Larva unei insecte comune, Galleria mellonella, molia mare a cerii, este capabilă să biodegradeze unul dintre cele mai dure, mai rezistente şi mai utilizate materiale plastice, polietilena.
    Cioara din Hawaii, o pasăre rară, acum dispărută din sălbăticie, a fost inclusă pe lista animalelor inteligente. Ea foloseşte în mod natural unelte pentru a ajunge la hrană.
    Sub muntii Jura, la 100 de metri sub pamant, sub frontiera franco-elvetiana, intr-un tunel circular lung de 27 de km, 4000 de fizicieni ai CERN vor sa recreeze situatia de la Big-Bang-ul prin care se crede ca a luat nastere Universul, descoperirea particulei Higgs, supranumita particula Dumnezeu, care se presupune ca da masa celorlaltor particule, descoperirea asa-numitei "materii intunecate" si chiar evidentierea anti-materiei si crearea unor gauri negre de mici dimensiuni.