Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Larva moliei de ceară ar putea rezolva problema poluării cu plastic

    Larva unei insecte comune, Galleria mellonella, molia mare a cerii, este capabilă să biodegradeze unul dintre cele mai dure, mai rezistente şi mai utilizate materiale plastice, polietilena.



    Larvă de Galleria mellonella.


    Descoperirea a fost făcută de cercetători de la Institutul de Biomedicină şi Biotehnologie din Cantabria, Spania.

    Larvele pot deteriora o pungă de plastic în mai puţin de o oră. După 12 ore, cercetătorii au constatat o reducere semnificativă a masei plastice, de 92 mg, o rată de degradare foarte rapidă.

    De asemenea, au descoperit că viermii au transformat polietilena în etilenglicol, un compus organic utilizat la fabricarea fibrelor de poliester, precum şi a antigelului.

    Nu este clar dacă viermii produc suficient pentru a fi viabili din punct de vedere comercial.

    Plasticul nu este alimentul natural al viermilor de ceară, ei parazitând stupii şi hrănindu-se cu ceară de albine.

    Ceara este un polimer, un fel de plastic natural, dar are o structură chimică care nu seamănă cu polietilena.

    18 AUGUST 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cioara din Hawaii, o pasăre rară, acum dispărută din sălbăticie, a fost inclusă pe lista animalelor inteligente. Ea foloseşte în mod natural unelte pentru a ajunge la hrană.
    Sub muntii Jura, la 100 de metri sub pamant, sub frontiera franco-elvetiana, intr-un tunel circular lung de 27 de km, 4000 de fizicieni ai CERN vor sa recreeze situatia de la Big-Bang-ul prin care se crede ca a luat nastere Universul, descoperirea particulei Higgs, supranumita particula Dumnezeu, care se presupune ca da masa celorlaltor particule, descoperirea asa-numitei "materii intunecate" si chiar evidentierea anti-materiei si crearea unor gauri negre de mici dimensiuni.
    Ştiinţa a considerat că au existat cinci extincţii în masă în istoria Pământului. Fosilele indică însă o a şasea, cu doar 8 milioane de ani înainte de Marea extincţie ce a avut loc în urmă cu 252 milioane ani şi care probabil a ajutat-o pe aceasta.
    Oamenii de ştiinţă francezi au anunţat că au găsit un nou virus preistoric în pustiul congelat din Siberia şi au planificat să-l aducă înapoi la viaţă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm au descoperit în cursul expediţiei cu spărgătorul de gheaţă Oden, emisii masive de metan care ies din panta continentală a fundului Mării Laptev din nordul coastelor Siberiei.
    Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud au anunţat descoperirea unei noi specii de om numită "Homo naledi". Rămăşiţele fosilizate a 15 trupuri au fost recompuse din 1550 de fragmente descoperite în peşteri greu accesibile, în 2013.