Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Cioara din Hawaii foloseşte unelte pentru a ajunge la hrană

    Cioara din Hawaii, o pasăre rară, acum dispărută din sălbăticie, a fost inclusă pe lista animalelor inteligente. Ea foloseşte în mod natural unelte pentru a ajunge la hrană, relatează cercetătorii de la St. Andrews University din Marea Britanie şi de la San Diego Zoo Global din Statele Unite.



    Corvus hawaiiensis.


    Pasărea se alătură unui alt corvid, cioara din Noua Caledonie, în aceeaşi nişă evolutivă exclusivistă.

    Anterior, cercetătorii au relatat că ciorile din Noua Caledonie au anumite caracteristici fizice care ar putea fi adaptări aduse de folosirea uneltelor. Apoi au căutat alte specii de ciori cu caracteristici similare, iar cioara din Hawaii a fost candidatul perfect pentru investigaţii suplimentare.

    Cu toate că acum este o celebritate ştiinţifică, cioara din Hawaii este la un pas de dispariție.

    Cioara Hawaiian sau Corvus hawaiiensis, cunoscută local ca 'alalā, este dispărută din sălbăticie şi toate păsările care au rămas sunt ţinute în captivitate pentru reproducţie.

    Ultimele câteva păsări au fost aduse în captivitate într-un efort disperat de a salva această specie de la dispariţie. În prezent, există peste o sută de păsări în captivitate, iar echipa de la Zoo se pregăteşte pentru a le elibera în sălbăticie.

    Testul de folosire a uneltelor a constat din buşteni cu găuri şi fisuri, care au fost umpluţi cu alimente la care nu se putea ajunge cu ciocul. Păsările au fost capabile să ridice beţe din volieră şi să le folosească ca unelte, se pare o abilitate la nivel de specie.

    Ele au fost incredibil de îndemânatice în modul în care au manipulat beţele; le-au scurtat atunci când erau prea lungi, le-au aruncat când nu au fost mulţumite de ele.

    Descoperirea a deschis posibilitatea de a compara aceste păsări, în ce priveşte folosirea uneltelor, cu primatele, care au abilităţi similare.

    16 IUNIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sub muntii Jura, la 100 de metri sub pamant, sub frontiera franco-elvetiana, intr-un tunel circular lung de 27 de km, 4000 de fizicieni ai CERN vor sa recreeze situatia de la Big-Bang-ul prin care se crede ca a luat nastere Universul, descoperirea particulei Higgs, supranumita particula Dumnezeu, care se presupune ca da masa celorlaltor particule, descoperirea asa-numitei "materii intunecate" si chiar evidentierea anti-materiei si crearea unor gauri negre de mici dimensiuni.
    Ştiinţa a considerat că au existat cinci extincţii în masă în istoria Pământului. Fosilele indică însă o a şasea, cu doar 8 milioane de ani înainte de Marea extincţie ce a avut loc în urmă cu 252 milioane ani şi care probabil a ajutat-o pe aceasta.
    Oamenii de ştiinţă francezi au anunţat că au găsit un nou virus preistoric în pustiul congelat din Siberia şi au planificat să-l aducă înapoi la viaţă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm au descoperit în cursul expediţiei cu spărgătorul de gheaţă Oden, emisii masive de metan care ies din panta continentală a fundului Mării Laptev din nordul coastelor Siberiei.
    Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud au anunţat descoperirea unei noi specii de om numită "Homo naledi". Rămăşiţele fosilizate a 15 trupuri au fost recompuse din 1550 de fragmente descoperite în peşteri greu accesibile, în 2013.
    Resturile fosile ale unei noi specii de dinozaur cu pene, care avea aripi la fel ca un vultur, au fost găsite în provincia Liaoning din China.